Nieuwe website maken? Sla toegankelijkheid niet over!

Je hebt een prachtig nieuw idee voor jouw organisatie, bedrijf of vereniging en je wilt een nieuwe website maken. Je wilt natuurlijk dat straks zoveel mogelijk mensen de nieuwe website kunnen gaan bewonderen. Sla daarom toegankelijkheid niet over!

Nieuwe website maken? Beter voorkomen dan genezen

Verschillende gebruikers zullen de informatie op jouw nieuwe website op verschillende manieren waarnemen. Waar sommige mensen een afbeelding bekijken, kunnen anderen hulpsoftware gebruiken om het tekstalternatief te laten voorlezen. Waar sommigen met de muis op een knop klikken, kunnen anderen de knop via het toetsenbord bedienen.

Digitale toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen op zijn eigen manier bij de informatie moet kunnen komen. Het is dan ook geen los onderdeel dat je achteraf nog even toe kan voegen, het zit verweven door alle onderdelen van de website.

Juist daarom is het van belang om digitale toegankelijkheid niet over te slaan bij een nieuwe website maken. Voorkom dat je achteraf veel aanpassingen moet doen door vanaf het begin af aan de verschillende toekomstige bezoekers van jouw nieuwe website in gedachten te houden.

Als je bij een nieuwe website maken al vanaf de start rekening houdt met digitale toegankelijkheid, scheelt dit:

  • werk

  • tijd

  • geld

  • en frustatie!

Sla toegankelijkheid dus niet over als je een nieuwe website gaat maken.

Nieuwe website versus nieuwe bibliotheek

Stel dat je geen nieuwe website zou gaan bouwen, maar een nieuwe bibliotheek in je stad of dorp. Je wilt natuurlijk vanaf het begin van de bouw al rekening houden met een aantal zaken, zodat de bibliotheek toegankelijk is voor iedereen! Er komen veel dingen kijken bij het bouwen van een nieuwe website (of bibliotheek). In dit artikel bespreken we kort het design, de techniek en de content.

Design van een nieuwe website

Het design kan veel invloed hebben op hoe een bezoeker de nieuwe website ervaart. Je denkt van tevoren na over welke stijlen, kleuren en lettertypen je wilt gebruiken. Ook heb je een plan voor de organisatie van de website.

Zoals in een bibliotheek van belang is dat mensen de borden in de gangpaden kunnen lezen, is het op een website van belang dat bezoekers kunnen lezen wat er bijvoorbeeld in het menu of op de knoppen staat. Okergele tekst kan mooi zijn, maar sommige bezoekers kunnen moeite hebben om te lezen wat er staat. Turquoise iconen zien er misschien goed uit, maar sommige bezoekers kunnen deze iconen niet goed onderscheiden van de achtergrond. Als je hier van te voren al rekening mee houdt, hoef je niet achteraf de weer stijl aan te passen.

Naast styling denk je bij het design ook na over een logische structuur van de nieuwe website. Zorg er bijvoorbeeld voor dat vaste onderdelen op een pagina telkens op dezelfde plek staan, zodat een bezoeker deze goed terug kan vinden. Het zou in een bibliotheek ook verwarrend kunnen zijn als de thrillers opeens ergens anders staan dan je gewend bent… (spooky!)

Wil je hulp bij het design van jouw nieuwe website maken? Volg onze training voor UX-designers.

Techniek van een nieuwe website

De techniek is de ruggengraat van je nieuwe website. Er kunnen op den duur nieuwe functionaliteiten bijkomen, maar het grootste deel van de techniek zal je vanaf het begin bouwen en blijven gebruiken.

Bij een nieuwe bibliotheek wil je dat iedereen het gebouw fysiek kan bereiken. Bezoekers in een rolstoel moeten bijvoorbeeld het gebouw binnen kunnen komen zonder drempels bij de deur. Bij een nieuwe website maken is het bijvoorbeeld van belang dat alle functies ook met het toetsenbord te bereiken en bedienen zijn. Ook moet hulpsoftware bij elk item kunnen voorlezen wat het is aan iemand die niet (goed) kan zien. Als je zelf knoppen bouwt en deze interactief maakt met JavaScript, dan kan hulpsoftware niet altijd voorlezen wat voor item het is. En als iemand met het toetsenbord probeert om naar de knop te gaan, wordt deze soms gewoon overgeslagen.

In de bibliotheek zou je het kunnen vergelijken met een inleverbalie waar je fysiek niet bij kan komen omdat het gangpad te smal is of er een trapje voor zit. Of er staat op de balie een grote knop waar je op kan drukken, maar wat er dan gebeurt?

Bij een nieuwe website kun je hier vanaf het begin rekening mee houden door vooral “native” HTML-elementen te gebruiken. Dit zijn stukken code die bepaalde eigenschappen al in zich hebben. Een button-element kan gebruikt worden voor een knop. Deze is uit zichzelf met het toetsenbord te bedienen en hulpsoftware kan bepalen en voorlezen dat dit een knop is. Je kan dan zelf informatie toevoegen, zoals de naam van de knop, zodat dit ook kan worden voorgelezen door hulpsoftware.

Wil je meer weten over het toegankelijk bouwen van websites? Volg onze introductie-training voor developers.

Content van een nieuwe website maken

In een bibliotheek staan vaak veel oude boeken, maar er komen ook telkens nieuwe bij. De content op jouw nieuwe website zal waarschijnlijk ook niet altijd hetzelfde blijven. Na verloop van tijd zal er nieuwe content bij komen.

Het is van belang dat degenen die de content plaatsen vanaf het begin zorgen dat deze toegankelijk is en hier ook aan blijven denken.

Als je een nieuwe video plaatst, zorg dan bijvoorbeeld voor goede ondertiteling voor bezoekers die niet (goed) kunnen horen. Ook is het van belang dat alle tekst op de pagina goed voorgelezen kan worden door hulpsoftware en dat kopteksten en lijsten als zodanig worden opgemaakt in de code.

In een bibliotheek worden vaak ook luisterboeken of films verhuurd. Vaak zijn er verschillende soorten media, zodat iedereen zelf kan kiezen wat diegene wil lenen. Iemand die moeite heeft met lezen, vindt het misschien heerlijk om naar een verhaal te luisteren. Hou er dus vanaf het begin rekening mee dat je content in verschillende vormen kan aanbieden.

Wil je meer leren over het toegankelijk aanbieden van content? Voor alle communicatie-specialisten is onze training voor webbeheerders een perfect startpunt.

Nieuwe website maken? Check eerst de WCAG

De verschillende succescriteria uit de Web Content Accessibility Guidelines worden gebruikt om te checken of een website toegankelijk is. Als je vanaf het begin weet wat deze richtlijnen inhouden, kun je dit al meteen meenemen bij een nieuwe website maken. Binnenkort komen er een paar nieuwe succescriteria bij, hier kan je nu alvast rekening mee houden. Lees hier meer over WCAG 2.2 en download hier onze WCAG checklist voordat je aan de slag gaat!

Ga aan de slag met toegankelijkheid!

Veel plezier en succes met een nieuwe website maken, dat maar zoveel mogelijk mensen jouw nieuwe website kunnen bezoeken, op welke manier dan ook!

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of heb je hulp nodig met het toegankelijk maken van jouw nieuwe website? De specialisten van Cardan Technobility helpen je bij het toegankelijk maken van je nieuwe website.

Neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen