Interview met Matthijs: waarom digitale toegankelijkheid breed gedragen moet worden in de organisatie

Matthijs is gaandeweg in de rol van aanspreekpunt digitale toegankelijkheid bij de gemeente Hilversum gerold. Vanuit zijn werk als webredacteur kreeg hij steeds meer te maken met vragen over toegankelijkheid, en dat wekte zijn interesse. Na het volgen van de opleiding tot WCAG-specialist, volgde hij de opleiding Open Accessibility Management om meer grip te krijgen op het onderwerp.

Matthijs van Klaveren
Matthijs van Klaveren

Zeg Matthijs, hoe ben je in de rol van aanspreekpunt toegankelijkheid terechtgekomen?

“Ik ben eigenlijk heel organisch in deze rol gegroeid. Vanuit mijn werk als webredacteur kreeg ik steeds vaker vragen over toegankelijkheid. Dat onderwerp raakte me, en ik ben me erin gaan verdiepen.”

Wat begon als een interesse, groeide uit tot een kerntaak. Inmiddels is Matthijs het aanspreekpunt digitale toegankelijkheid voor de gemeente Hilversum.

Om zijn kennis verder te verdiepen, besloot hij deel te nemen aan de OPEN-training voor digitale toegankelijkheid.

“Ik wilde meer inhoudelijke grip krijgen op de materie, en handvatten om collega’s goed te kunnen adviseren.”

Matthijs van Klaveren

Wat haalde je uit de OPEN-training?

De training bood Matthijs precies dat: praktische verdieping en ruimte voor uitwisseling. “De training gaf me waardevolle handvatten om toegankelijkheid cyclisch te verbeteren. Het gaat echt om continu verbeteren, niet om één keer een audit doen en dan klaar zijn.”

“De groepsgrootte was prettig, en de diversiteit aan deelnemers vond ik enorm waardevol. Je leert niet alleen van de trainers, maar ook van elkaar.”

Hoe breng jij de training nu in de praktijk?

De opgedane kennis blijft niet op de plank liggen. Matthijs is momenteel bezig met het opstellen van een werkinstructie voor de periode na een toegankelijkheidsaudit. “Wat doe je na zo’n audit? Hoe zorg je dat aanbevelingen worden opgevolgd en structureel worden verwerkt? Dat probeer ik nu duidelijk op papier te krijgen.”

Wat is er écht nodig om echt stappen te maken in toegankelijkheid?

Volgens Matthijs draait digitale toegankelijkheid niet alleen om kennis, maar ook om organisatiecultuur.

Zonder politieke of bestuurlijke steun blijft het vaak hangen in goede bedoelingen. Toegankelijkheid moet echt onderdeel zijn van beleid én uitvoering.

Matthijs van Klaveren

Daarom is het zo belangrijk dat toegankelijkheid breed gedragen wordt binnen de organisatie, van communicatie tot ICT, van beleidsmakers tot bestuur.

Wat wil je in de toekomst bereiken binnen de gemeente Hilversum?

Vooruitkijkend wil Matthijs binnen de gemeente Hilversum scherp in beeld brengen wat er nodig is op het gebied van toegankelijkheid. “We willen concreet maken: wat moet er gebeuren, door wie, en wanneer?” Daarbij is het volgens hem essentieel dat projectmanagers over voldoende kennis beschikken van de WCAG-richtlijnen.

“Als je de WCAG kent, kun je in projecten meteen de juiste keuzes maken. Dan voorkom je dat je later moet bijsturen.”

Matthijs heeft voorafgaand de opleiding tot WCAG-specialist gevolgd. In deze opleiding ga je dieper in de op de materie van de toegankelijkheidsrichtlijnen.

Ook digitale toegankelijkheid borgen in je organisatie, net als Matthijs?

Matthijs laat zien dat je met nieuwsgierigheid en betrokkenheid een echte verandering kunt starten binnen een organisatie. Toegankelijkheid is geen eenmalig project, maar een continu proces waar iedereen aan bijdraagt. Met zijn kennis, enthousiasme en praktische aanpak hoopt hij dat digitale toegankelijkheid binnen de gemeente Hilversum steeds meer vanzelfsprekend wordt, voor iedereen.

Jouw organisatie toegankelijk maken?

Enthousiast geworden door Matthijs zijn verhaal en wil je ook jouw organisatie toegankelijk maken? Meld je aan voor de opleiding Open Accessibility Management die start op 2 september!

Bericht ontbreekt
Voornaam ontbreekt
Achternaam ontbreekt
Waarde ongeldig
E-mailadres ontbreekt
Waarde ongeldig
Nieuwsbrief
Beau Hoekstra

Gerelateerde artikelen