Interview met Kristel van Gemeente Tilburg: "Met de Cardan Auditor tool voelt het alsof je verwend wordt"
Kristel, webmaster bij Gemeente Tilburg, zet zich samen met haar collega’s actief in voor de digitale toegankelijkheid van de gemeente.
Na het succesvol afronden van de training Adviseur Digitale Toegankelijkheid en de WCAG-opleiding, gaat ze nu een stap verder: ze is begonnen aan de beroepsopleiding tot WCAG-onderzoeker, met het gebruik van Cardan Auditor! In dit interview gaan we in gesprek over haar ervaring met Cardan Auditor.
Kristel over digitale toegankelijkheid bij Gemeente Tilburg
Hoe ben je in het vakgebied digitale toegankelijkheid terechtgekomen?
"Ik zit eigenlijk al mijn hele carrière in het webvak. Ooit ben ik begonnen als webmaster bij de Rabobank, daarna heb ik gewerkt bij GGZ Eindhoven, waar ik verantwoordelijk was voor het beheer van alle online kanalen. Bij de gemeente Tilburg ben ik nu vier jaar werkzaam. In het begin had ik nog weinig te maken met digitale toegankelijkheid, maar dat veranderde snel."
Wat was het kantelpunt?
"Rond die tijd kwam Steven Breepoel met de boodschap: digitale toegankelijkheid is wettelijk verplicht, daar móeten we iets mee doen. Ik ben toen vrij snel een training gaan volgen tot adviseur digitale toegankelijkheid. Later ben ik ook gestart met de opleiding tot WCAG-specialist, die ik in 2023 heb afgerond. Inmiddels ben ik bezig met de vervolgopleiding Beroepsopleiding tot onderzoeker."
Eerste ervaringen met Cardan Auditor
En toen kwam Cardan Auditor ook in beeld?
"Ja! Ik wilde graag weten met welke tools Cardan werkt om die onderzoeken uit te voeren. Toen werd ik gevraagd om proefpersoon te zijn voor de Cardan Auditor Tool.
Dus ik dacht: gewoon doen. Ik kreeg een soort spoedcursus en begon ermee. In het begin was het wel even zoeken, hoe maak je een project aan, hoe voer je een onderzoek uit, maar het werkt superfijn en overzichtelijk."
Wat maakt het zo prettig werken?
"Je wordt echt stap voor stap ondersteund. Je begint met het bepalen van de scope van de website en de steekproef. Daarna ga je naar de bevindingen. Dat scherm is heel overzichtelijk. Je ziet alle succescriteria op een rij, kunt bevindingen toevoegen via uitklaplijstjes, en met kleuren wordt aangegeven wat je al hebt beoordeeld en wat nog niet."
Je houdt overzicht, en je werkt gestructureerd. Het voelt bijna alsof je verwend wordt als onderzoeker.



De tool in de praktijk
Hoe was het om de tool ook intern te gaan gebruiken en delen?
"Dat was een mooie stap. Ik heb de rapporten gedeeld met collega’s en besproken met mijn manager. Zijn eerste reactie was: “Het ziet er heel overzichtelijk uit, maar het is wel veel informatie.” Maar in positieve zin. We zijn het nu lowkey aan het implementeren, en ik voer de eerste adviesgesprekken. Ook voor het dataportaal hebben we recent een nieuw rapport ontvangen. Daarmee start ik binnenkort een heronderzoek."

Uitdagingen en toekomstbeeld
Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen?
"De tijd. Naast mijn reguliere werk besteed ik ongeveer 10 uur per week aan mijn opleiding. Ondertussen komen er steeds meer websites in beheer. De grootste uitdaging is voor nu de focus behouden én het correct formuleren van alle bevindingen voor de ontvangers. In de Auditor kun je standaard bevindingen opslaan, maar die gebruik ik nog niet heel veel."
Hoe zie jij de toekomst van de gemeente Tilburg met Cardan Auditor voor je?
"Ik zou er het liefst mee blijven werken. Zonder de tool moet je terug naar WCAG-rapportages in Excel of Word, echt ‘back to basic’. De Auditor biedt standaardteksten, linkjes naar steekproeven en is heel gebruiksvriendelijk. Het maakt ons minder afhankelijk van externe partijen omdat we nu zelf onze onderzoeken kunnen inplannen. Voor interne applicaties is het toetsen ook makkelijker geworden. Alles zit namelijk bij ons gekoppeld aan het accounts."
Samen werken aan een digitale overheid voor iedereen
Digitale toegankelijkheid begint bij bewustwording én de juiste hulpmiddelen. Kristel laat zien hoe belangrijk het is om intern kennis op te bouwen én te investeren in praktische tools zoals Cardan Auditor. Haar inzet en leertraject vormen een mooi voorbeeld van hoe gemeenten stappen kunnen zetten richting inclusieve online dienstverlening. We zijn trots op haar groei en betrokkenheid en hopen dat dit anderen inspireert om ook werk te maken van digitale toegankelijkheid!