Hoe houd je als organisatie rekening met digitale inclusie?
Een adreswijziging doorgeven, een toeslag aanvragen, of een bestelling doen bij een webshop: niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben beperkte toegang tot digitale middelen, hebben er moeite mee om deze te gebruiken, of voelen zich niet aangesproken door digitale communicatie. Daarom is het heel belangrijk om als organisatie rekening te houden met digitale inclusie. Met de in stand houdende digitalisering in onze samenleving is het belangrijk dat jouw organisatie rekening houdt met digitale inclusie.
In het kort: wat is digitale inclusie?
Digitale inclusie is eigenlijk het tegenovergestelde van digitale uitsluiting. Als je let op digitale inclusie, voorkom je dus zoveel mogelijk dat er mensen worden buitengesloten. Het gaat hierbij niet alleen maar over of iemand toegang heeft tot het internet. Bij digitale inclusie spelen verschillende factoren een rol: bijvoorbeeld iemands vaardigheden, motivatie, eventuele beperkingen en iemands persoonlijke netwerk.
De overheid is al steeds vaker bezig met digitale inclusie. Maar het is niet alleen voor de overheid belangrijk: alle organisaties en bedrijven moeten hier rekening mee houden. Zo kan iedereen zo zelfstandig mogelijk meedoen in de samenleving.
Hoe houd je als organisatie rekening met digitale inclusie?
Om rekening te houden met digitale inclusie, zijn er in ieder geval vier aspecten waar je op kunt letten: bewustwording, toegankelijkheid van platforms, opleiding en training en klantgerichte benadering. Nog niet zeker wat dit inhoudt? Daar gaan we nu verder op in.
Bewustwording
Het begint allemaal bij bewustwording. Organisaties moeten zich bewust zijn van de digitale kloof, en begrijpen welke groepen worden buitengesloten. Groepen die moeite hebben met het gebruik van digitale middelen zijn: mensen met een beperking, ouderen en of laaggeletterden.
Toegankelijkheid digitale platforms
Daarbij, is het cruciaal dat jouw organisatie ervoor zorgt dat deze digitale platforms toegankelijk zijn voor iedereen. Websites, apps en online documenten zullen moeten voldoen aan de richtlijnen. Denk aan het gebruik van ondertiteling bij video’s, alt-teksten voor afbeeldingen en goede leesbaarheid van de tekst. Deze voorbeelden, kunnen ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht hun beperking, gebruik kan maken van jouw diensten.
Opleiding en training
Om digitale inclusie verder te bevorderen in je organisatie, is het aanbieden van opleidingen en trainingen een effectieve manier. Er kunnen programma’s worden opgezet om digitale vaardigheden te ontwikkelen bij medewerkers, belanghebbende of klanten. Denk aan opleidingen die kunnen variëren van basiscursussen over het gebruik van digitale middelen tot gespecialiseerde trainingen. Door te investeren in het ontwikkelen van deze vaardigheden, vergroot je de zelfredzaamheid op het internet, en verklein je de digitale kloof.
Klantgerichte benadering
Je markt is divers. Houd dan vooral ook rekening met de verschillende behoeften en voorkeuren van je klanten bij het ontwikkelen van digitale diensten. Zoals het opzetten van meerdere communicatiekanalen, telefonische bereikbaarheid én mailcontact.
De eerste stappen naar digitale inclusie
Er komt best veel kijken bij digitale inclusie. Het kan daarom best moeilijk zijn om te bedenken waar je moet beginnen. Ik denk dat het vooral begint met bewustzijn. Neem eens een moment, bijvoorbeeld met een paar collega’s, en kijk samen eens naar de genoemde vier aspecten. Hoe gaat het bij jullie op dit moment? Wie bereik je op dit moment nog niet of nog niet voldoende? Vraag ook eens naar de ervaringen van mensen uit je doelgroep, en probeer dan vooral de mensen te vinden die nog veel moeite hebben met het werken met digitale middelen. Een enquête op social media is dus misschien niet de beste oplossing.
Heb je hulp nodig met de eerste stappen? Wil je sparren over wat inclusie voor jou betekent? Wij kunnen je daar altijd mee helpen!
Neem contact met ons op