Tips voor een toegankelijke website voor gemeenten

Iedereen profiteert van een goed toegankelijke website. Gemeenten moeten er voor zorgen dat al hun inwoners op de hoogte blijven. Een website met helder geschreven informatie helpt daarbij. De website moet natuurlijk ook goed en prettig te gebruiken zijn. Digitale toegankelijkheid helpt daarbij, maar er zijn meer voordelen van toegankelijke websites voor gemeenten. Maar hoe start je nou? Zo maak je digitale toegankelijkheid onderdeel van je communicatie.

Gemeente website verbeteren met digitale toegankelijkheid

In veel gemeenten is digitale toegankelijkheid gelukkig al onderdeel van de communicatie-strategie. Bij het ontwerpen en bouwen van nieuwe websites wordt er meteen met de webrichtlijnen rekening gehouden. Bestaande websites worden verbeterd. En natuurlijk is het content-team getraind om aantrekkelijke toegankelijke content te maken.

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft de belangrijkste website al goed toegankelijk gemaakt en voldoen in zekere mate aan de WCAG. Ze hebben een A of B status in de toegankelijkheidsverklaring. De rest is hier mee bezig of moet nog wat extra stappen zetten. Weet je nou niet waar je moet beginnen? En zijn jouw gemeentelijke websites nog niet goed toegankelijk? Dan helpt het volgende stappenplan je goed op weg.

1. Bekijk welke websites en apps vallen onder de gemeente

Als eerste maak je een overzicht van alle websites en apps die vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dat is natuurlijk de hoofdwebsite, maar denk ook aan de website van het afvalteam, de kermis en websites voor buurtinitiatieven. En misschien heb je ook wel één of meerdere apps. Van veel gemeenten is in het register van toegankelijkheidsverklaringen alleen de hoofdwebsite te vinden.

2. Stel prioriteiten

Ga kijken welke websites binnenkort toch vervangen moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze niet meer passen bij de gemeentelijke communicatie. Zorg er voor dat die websites meteen toegankelijk gebouwd worden.

Kijk ook welke websites erg belangrijk zijn voor de inwoners in je gemeente. Bepaal welke websites je eerst gaat aanpakken en welke pas later.

3. Laat je websites en apps onderzoeken

Zorg dat je weet hoe goed toegankelijk je websites en apps nu zijn. Laat een WCAG-onderzoek uitvoeren. In onze rapportages beschrijven we wat er beter kan en geven je tips hoe je dit aanpakt.

4. Schrijf een toegankelijkheidsverklaring

Leg alle bevindingen vast in een toegankelijkheidsverklaring. Deze publiceer je op toegankelijkheidsverklaring.nl. De handige invulassistent helpt je daar bij.

Zie de toegankelijkheidsverklaring als een aanvalsplan. Je omschrijft de problemen en geeft aan hoe en wanneer je die gaat oplossen. Waar nodig kan je ook alternatieven aangeven zodat je inwoners weten waar ze terecht kunnen voor hulp.

5. Publiceer een overzicht van verklaringen

Je bent als gemeente verplicht om op je hoofdwebsite een overzicht te maken van alle toegankelijkheidsverklaringen van subsites en apps. Een mooi voorbeeld van dit overzicht staat op de website van de gemeente Tilburg.

6. Zorg voor interne kennis en ervaring

Wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor digitale toegankelijkheid in jouw gemeente. Zorg dat diegene voldoende kennis en ervaring heeft, bijvoorbeeld door het volgen van trainingen. Onze training tot WCAG-specialist is hiervoor perfect.

Na het volgen van de basisopleiding tot WCAG-specialist ben je in staat de succescriteria te begrijpen en te interpreteren en weet je waarvoor en voor wie je het doet. Waarschuwing… na deze opleiding kun je NOOIT meer met een neutrale blik naar een website kijken.

Els Groffen
specialist digitale toegankelijkheid Gemeente Nijmegen

7. Ga in gesprek

Ga, onder het motto van “Niets over ons, zonder ons”, in gesprek met ervaringsdeskundigen uit jouw gemeente. Ga praten en testen met iemand die zelf beperkingen ervaart bij het gebruik van de computer of telefoon. Hier leer je heel veel van. Het zorgt ook voor bewustwording.

8. Ga verbeteren

Nog niet helemaal toegankelijk? Niet erg. Maar zorg dat je de toegankelijkheid van websites en apps in de gemeente gaat verbeteren. Ga in gesprek met leveranciers, bijvoorbeeld een website-bouwer of videomaker.

Ook wij helpen je bij het verbeteren van je website of app. Met tips en consultancy voor je leverancier of allerlei interessante trainingen digitale toegankelijkheid.

9. Blijf toegankelijk

Controleer regelmatig de toegankelijkheid van je websites en apps. Door wijzigingen aan je website of app kunnen er weer dingen verkeerd gaan. Dat is niet erg, maar zorg er wel voor dat je een plan hebt om die problemen ook zo snel als mogelijk weer op te lossen. Laat daarom regelmatig belangrijke websites opnieuw controleren. Bijvoorbeeld met een jaarlijkse quickscan.

Vergeet niet je toegankelijkheidsverklaring

Je bent als organisatie verplicht om ieder jaar een update te geven over de toegankelijkheid van jouw websites en apps. Door regelmatig te evalueren en te blijven verbeteren blijf je in control. Zo laat je zien dat je digitale toegankelijkheid belangrijk vindt.

Tijdens ons onderzoek van 22 maart bleek dat lang niet alle gemeenten dit goed bijhouden. Van de 344 gemeenten in Nederland hebben er 163 in de afgelopen 6 maanden hun toegankelijkheidsverklaring gewijzigd. Daarnaast waren er 101 gemeenten waarvan de verklaring tussen 6 en 12 maanden oud is. Dat betekent dat 264 gemeenten voldoen aan de wettelijke verplichting om ieder jaar de verklaring bij te werken.

Van 62 gemeentelijke websites was de verklaring gewijzigd tussen 12 en 24 maanden. De toegankelijkheidsverklaring van 1 gemeente was ouder dan 2 jaar. Ook waren er 17 gemeenten zonder verklaring voor hun belangrijkste website.

Leeftijd van de toegankelijkheidsverklaring van de belangrijkste website van 344 Nederlandse gemeenten.

Maak jouw gemeente website WCAG-proof

Direct jouw gemeente website toegankelijk maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je graag. Met consultancy en onderzoeken laten we je zien wat jij kunt doen om meer inwoners uit jouw gemeente te helpen.

Neem contact met ons op