Voordelen toegankelijke website voor gemeenten: 5 punten op een rij
Op dit moment hebben 24 gemeenten voor hun hoofdwebsite de A-status in het register Toegankelijkheidsverklaringen. Dat is zo’n 7% van alle gemeenten in Nederland. Dat lijkt misschien weinig, maar is dat ook echt zo? We kijken naar de cijfers en bespreken de belangrijkste voordelen toegankelijke website hebben voor een gemeente.
Gemeenten hebben, net zoals andere overheidsorganisaties, de plicht om hun online communicatie zo te maken dat iedereen er gebruik van kan maken. Dat geldt dus ook voor inwoners met een functiebeperking of die om een andere reden minder handig zijn met het internet.
Naast dat het voor gemeenten een plicht is, brengt rekening houden met digitale toegankelijkheid meer voordelen met zich mee. Dit zijn de 5 voordelen toegankelijke website
5x voordelen toegankelijke website voor gemeenten
Als gemeente wil je dat zoveel mogelijk inwoners goed gebruik kunnen maken van jouw website. Beter gezegd: iedereen moet mee kunnen doen. Een digitaal toegankelijke website of app helpt daarbij. Waarom? We zetten vijf belangrijke voordelen van toegankelijke websites op een rij.
1. Minder frustratie, positiever imago
De gemeentelijke website wordt meestal bezocht omdat een inwoner “iets” moet hebben van de gemeente. Of er moet “iets” geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van een verhuizing, informatie over openingstijden van de milieustraat, het aanvragen van een nieuw paspoort of een klacht indienen over de gemeentelijke belastingen.
Als de gemeentelijke website gebruiksvriendelijk en goed toegankelijk is, ontstaan er minder frustraties tijdens het online bezoek. Hierdoor krijgt de bezoeker een positiever gevoel over dat (soms lastige) ding dat geregeld moet worden. Digitale toegankelijkheid draagt dus bij aan het positieve imago van de gemeente.
2. Minder vragen aan de balie
Als inwoners op de website sneller een antwoord op hun vraag vinden, hoeven ze niet langs te komen of de telefoon te pakken. Je krijgt dus minder vragen aan de balie of de telefonische klantenservice. Een toegankelijke website vermindert dus het aantal mensen dat hiervoor ingezet moet worden. Deze ambtenaren kunnen daardoor ingezet worden op andere belangrijke werkzaamheden.
3. Iedereen doet mee
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de telefoon te pakken met een vraag of om langs te komen op het gemeentehuis of stadskantoor. Dat kan komen door een fysieke beperking, maar denk ook aan andere problemen zoals stress en angstgevoelens (pleinvrees). En soms kan iemand misschien wel langskomen, maar dan kost het veel te veel energie. Die energie gebruikt iemand liever voor leuke dingen.
Een goed toegankelijke website helpt iedere inwoner bij het vinden van antwoorden op hun vragen en problemen. De website is zo ingericht dat iedereen zich gehoord voelt. Inclusief en toegankelijk dus. Zo doet ook echt iedereen mee. Het doel is dus om digitale diensten voor iedereen makkelijker te maken.
4. Grotere betrokkenheid
Inwoners zijn eerder betrokken bij de gemeente als ze jouw boodschap op een positieve, inclusieve en begrijpelijke manier horen en zien. Dat geldt voor al je communicatie, zowel online als offline. De toegankelijkheid van de websites en apps in jouw gemeente zijn hiervoor belangrijk. Je bereikt hierdoor dus meer mensen.
5. Je website wordt eenvoudiger te beheren
Tijdens het maken van een toegankelijke website stel je de mens centraal. Hierdoor denk je beter na over je website, het niveau van je teksten en de afbeeldingen en video’s die je gebruikt. Je communicatie-strategie wordt er beter door. Je website wordt ook overzichtelijker. Je kan ‘m daardoor eenvoudiger beheren. Je werkt meer efficiënt, waardoor je ook hier weer kosten zal besparen.
Gemeenten met een 100% toegankelijke website
Van de 344 gemeenten in Nederland hebben “slechts” 24 gemeenten volgens het overzicht op toegankelijkheidsverklaring.nl een volledig toegankelijke website. Dit us beloond met de hoogste status A in de toegankelijkheidsverklaring. Dat lijkt misschien weinig, maar dat wil niet zeggen dat de andere 320 gemeente-websites slecht toegankelijk zijn.
Om te voldoen aan het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid hoeven websites of apps niet meteen te voldoen aan alle eisen. Er wordt verwacht dat je je website of app gaat verbeteren, zodat je uiteindelijk volledig voldoet aan de toegankelijkheidsnorm, de WCAG.
Alle inspanningen en verbeteringen worden beschreven in een toegankelijkheidsverklaring. Ben je volgens een onderzoek volledig WCAG-proof dan heb je een A-status. Maar ook zonder die A-status kan je website of app goed toegankelijk zijn, alleen nog niet helemaal.
Veel aandacht voor digitale toegankelijkheid bij gemeenten
Volgens ons onderzoek zijn er 205 gemeenten waarvan de hoofdwebsite een B-status heeft. Ze weten waar de problemen zitten, bijvoorbeeld omdat ze een onafhankelijk WCAG-onderzoek hebben gedaan. Ze laten zien dat ze digitale toegankelijkheid belangrijk vinden en hebben dit beschreven in een toegankelijkheidsverklaring.
Meer dan de helft van de gemeentelijke websites zijn dus goed toegankelijk voor hun inwoners. Dat betekent ook dat de andere gemeenten nog wat stappen moeten zetten. Er zijn 64 gemeenten met een C-status. Zij hebben de eerste stappen gezet richting een toegankelijke website. 34 gemeenten hebben een D-status. Ze hebben nog helemaal niet gekeken naar de toegankelijkheid van hun site. Vooral de 17 gemeenten zonder toegankelijkheidverklaring moeten nog wat verbeteren. Zij hebben nu nog een E-status, ze voldoen niet aan de wetgeving. Van een aantal van deze gemeenten is bekend dat ze momenteel bezig zijn de toegankelijkheid van hun websites te verbeteren.
Van de 17 gemeenten zonder toegankelijkheidsverklaring zijn er 6 bezig met de oplevering van een nieuwe website; zij hebben aangegeven aansluitend een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Dat zijn de gemeenten: Brielle, Ommen, Rijswijk, Wijdemeren, Woensdrecht, Zoeterwoude en Zwijndrecht.
Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
Voordelen toegankelijke website: maak er gebruik van
Een toegankelijke website heeft dus veel voordelen voor een gemeenten waar je voor de nieuwe verplichte wetgeving al gebruik van kunt maken. Je werkt o.a. aan een positiever imago, krijgt minder vragen aan de balie, laat iedereen in jouw gemeente meedoen, zorgt voor een grotere betrokkenheid bij je inwoners én zorgt voor een website die voor jou ook nog eens makkelijker te beheren valt.
Direct jouw website verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je graag. Met consultancy en onderzoeken laten we je zien wat jij nog kunt doen om meer inwoners uit jouw gemeente te helpen.
Neem contact met ons op