Festival organiseren? Vergeet digitale toegankelijkheid niet
Het is hartje zomer en bijna elk weekend is er wel ergens in Nederland een festival. Van kleine, eendaagse, lokale festivals tot enorme festivals die een heel weekend duren. Er is voor iedereen wel iets leuks te vinden. Festivals trekken dan ook allerlei verschillende bezoekers. Veel mensen met een functiebeperking gaan graag naar festivals, maar dan moet het festival wel toegankelijk zijn. Daar moet je rekening mee houden bij het festival organiseren.
Iedereen kan van muziek genieten. Ook mensen met een beperking willen vaak graag festivals bezoeken, zeker als hun vrienden er ook heen gaan. Daar zijn dan wel wat faciliteiten voor nodig, anders kan iets wat een mooie dag had moeten zijn, eindigen in een grote teleurstelling. Bij een festival denken we al snel aan de grote festivals als PinkPop of Lowlands, maar dit geldt natuurlijk ook wanneer je andere buitenactiviteiten als een braderie of een lokaal feest en een kleiner festival organiseren wil. Na het lezen van dit artikel, kan ook jij aan de slag om een (digitaal) toegankelijk festival te organiseren!
Digitale toegankelijkheid voor festivals
Naast dat het fijn is om iedereen de kans te bieden om een festival te bezoeken, is het ook belangrijk om het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap te volgen. Dit verdrag is in 2016 door de Nederlandse overheid in de wet opgenomen. Gelukkig zijn er al steeds meer festivalorganisaties die hier rekening mee houden en zich inzetten om de toegankelijkheid van hun evenement beter te maken tijdens het festival organiseren.
Het gaat daarbij niet alleen om de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers of blinde bezoekers op het festival zelf. Juist voordat het festival begint is digitale toegankelijkheid ook heel belangrijk. Beyoncé en Pharrell Williams werden een paar jaar geleden zelfs aangeklaagd, omdat hun websites niet goed toegankelijk waren voor blinde bezoekers. Dit zal in Nederland misschien wat minder snel gebeuren, maar ook bedrijven moeten zich dus ook wettelijk steeds meer bezighouden met digitale toegankelijkheid.
Festival organiseren: stappen naar toegankelijkheid
Het kan lastig zijn om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden bij het festival organiseren. Elk festival is ook anders, dus een precieze checklist of een stappenplan kunnen we helaas ook niet geven. Maar we willen je in dit artikel wel graag wat handvatten geven, zodat je weet hoe je van start kan gaan.
Een festival organiseren of soortgelijk evenement is natuurlijk niet in één dag geregeld. Een productieproces van een festival kan al snel een jaar duren. Daarom kunnen deze tips je helpen bij de evenementen die je nu gaat plannen. Fijn dat je aan de slag wilt om je festival voor iedereen toegankelijk te maken!
Communicatie vooraf
Het is voor bezoekers met een beperking vaak belangrijk om van tevoren genoeg informatie over de toegankelijkheid van een festival te hebben. Zo kunnen ze bepalen of het voor hen haalbaar is om het festival te bezoeken. Daarom is een goede communicatie voorafgaand aan het festival heel belangrijk. Hier zijn aspecten waar je op moet letten:
Digitaal toegankelijke website
Natuurlijk is het belangrijk dat je website digitaal toegankelijk is! Veel festivalwebsites hebben erg drukke websites. Soms staan er bijvoorbeeld allerlei animaties of video’s op. Superleuk om een sfeerbeeld te geven, maar voor sommige bezoekers is dit erg onprettig. Bewegende beelden kunnen hen erg afleiden of overprikkelen. Het is daarom handig om een prikkelarm alternatief zonder beweging aan te bieden.
Zorg er ook voor dat de informatie die voor mensen met een functiebeperking noodzakelijk is op een snelle manier te vinden is. Dit is het handigst op een losse pagina die “Toegankelijkheid” heet. Deze pagina moet dan wel goed vindbaar zijn.
Ook bij andere aspecten is het belangrijk om te letten op de toegankelijkheid. Is het programma bijvoorbeeld toegankelijk? En kan bijvoorbeeld een blinde bezoeker ook zelfstandig tickets bestellen?
Volledige informatie
Bij het informeren over de verschillende aspecten van toegankelijkheid op jouw festival, is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende functiebeperkingen en met de diversiteit van mensen met deze functiebeperkingen. Niet iedereen in een bepaalde groep heeft dezelfde faciliteiten nodig.
Geef bijvoorbeeld informatie over de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, maar ook over hoe de voorzieningen zijn voor bijvoorbeeld slechthorende of blinde bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan informatie over rolstoeltoiletten en of er verharde paden zijn, maar bijvoorbeeld ook of er gebarentolken zijn bij bepaalde onderdelen van het programma en welke voorzieningen er zijn voor blinde bezoekers.
Contactpersoon
Als mensen bepaalde informatie missen op je website, is het handig als ze contact kunnen opnemen met een aangewezen contactpersoon. Zo kan iedereen duidelijkheid krijgen. Zet bijvoorbeeld een telefoonnummer en e-mailadres ergens duidelijk op de website. Zorg er ook voor dat deze contactinformatie altijd op dezelfde plaats te vinden is. Dit laatste wordt een vereiste als WCAG 2.2 is ingevoerd.
Natuurlijk helpt het als je al zoveel mogelijk informatie van tevoren op je website zet. Zo hoeven minder mensen contact op te nemen.
Marketing
De manier waarop een bedrijf communiceert, laat ook zien op wat voor doelgroepen het zich richt. Denk daarom aan wie je laat zien in je communicatie en marketing. Let er wel op dat je authentiek blijft als organisatie. Als je wel foto’s van rolstoelgebruikers op je social media plaatst, maar je evenement eigenlijk helemaal niet goed toegankelijk is met een rolstoel, dan geef je verkeerde informatie en gebruik je deze groep om beter te lijken. Zorg er dus voor dat je communicatie niet alleen naar buiten toe inclusief is, maar dat je ook echt stappen zet voor inclusie in alle aspecten van je evenement.
Digitale toegankelijkheid tijdens het festival
Op het evenement zelf is het natuurlijk vooral belangrijk om na te denken over alle aspecten van fysieke toegankelijkheid. Toch speelt ook tijdens een festival digitale toegankelijkheid nog steeds een rol.
Digitale informatie
Vaak wordt informatie op een festival digitaal verstrekt. Misschien worden er schermen gebruikt om video’s te laten zien. Hebben deze dan ondertiteling, en is deze informatie ook juist waarneembaar als iemand niet kan zien?
Misschien gebruiken jullie wel een app om informatie te vertrekken, waar bezoekers bijvoorbeeld het programma in kunnen bekijken. Hoe toegankelijk is jullie app eigenlijk voor mensen met een functiebeperking? Denk ook hier weer aan verschillende doelgroepen en aspecten van toegankelijkheid. En is de informatie over toegankelijkheid ook in de app te vinden?
Digitale voorzieningen
Natuurlijk kunnen digitale voorzieningen ook juist oplossingen bieden. Via een scherm kan bijvoorbeeld een gebarentolk ingezet worden. Of er kunnen informatiezuilen geplaatst worden, waar informatie hardop voorgelezen kan worden aan blinde bezoekers. Als jullie een toegankelijke app hebben, kan dit ook juist een goede manier zijn om informatie voor veel verschillende bezoekers beschikbaar te maken. Zo heeft iedereen altijd alle informatie bij de hand en kan informatie ook makkelijk geüpdatet worden.
Geïnformeerde medewerkers
We schreven al eerder dat het goed is om een contactpersoon aan te wijzen en de gegevens van deze persoon ook op de website te zetten. Zorg dat deze persoon ook tijdens het festival bereikbaar is, zodat iemand contact kan opnemen bij problemen. Zorg er ook voor dat alle medewerkers in ieder geval basiskennis hebben over toegankelijkheid en de beschikbare voorzieningen, zodat iedereen vragen van bezoekers kan beantwoorden.
Aan de slag met digitale toegankelijkheid op je festival!
De genoemde tips zijn vooral een startpunt bij het festival organiseren. Er zijn allerlei aspecten om rekening mee te houden, maar het is het helemaal waard om dat te doen! Hoe fijn is het als iedereen de weg naar jouw festival kan vinden en daar ook een mooie dag kan beleven.
Weet je echt nog niet waar je moet beginnen? Dan kunnen wij je helpen om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid.
Ik wil digitaal toegankelijk worden!