Ouderen en digitalisering

Niet iedereen kan even makkelijk meekomen met de digitalisering van de samenleving. Zeker ook voor een groot aantal ouderen kan het best lastig zijn om voortdurend mee te gaan met de nieuwe ontwikkelingen. Gelukkig kan je hier als organisatie bij ondersteunen.

In het kort

De wereld wordt steeds digitaler. Deze ontwikkeling noemen we digitalisering. Voor veel mensen is het lastig om mee te komen in dit proces. Binnen deze groep vallen ook veel ouderen. Het is voor hen lastig om zelfstandig zaken te blijven regelen, nu steeds meer dingen niet alleen online kunnen, maar ook online moeten.

2,5 miljoen Nederlanders met onvoldoende digitale basisvaardigheden

Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders hebben onvoldoende digitale basisvaardigheden. Dat betekent dat zij veel moeite hebben met het gebruik van digitale middelen. Een e-mail sturen, informatie opzoeken of iets bestellen bij een webshop: voor veel mensen is het inmiddels redelijk vanzelfsprekend, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.

Te snelle ontwikkelingen

Voor veel ouderen zijn alle snelle ontwikkelingen extra lastig. Uit onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de ouderen zich niet voldoende digitaal vaardig voelt. Dit kan verschillende redenen hebben.

Ouderen zijn niet opgegroeid met bijvoorbeeld smartphones, maar er wordt vaak wel van hen verwacht dat ze deze kunnen gebruiken. Daarbij is het op latere leeftijd voor veel mensen ook een stuk lastiger om nog veel nieuwe dingen te leren. Ook krijgen mensen op latere leeftijd vaker verschillende soorten beperkingen, waardoor het gebruik van digitale middelen ook lastiger kan worden.

Zelfstandigheid wordt beperkt

Doordat steeds meer digitaal gedaan moet worden, heeft dit ook invloed op de zelfstandigheid van mensen die hier moeite mee hebben. Waar iemand eerst nog makkelijk zelf naar de bank kon gaan, wordt er nu van iemand verwacht dat bankzaken online geregeld worden.

Problemen bij ouderen rondom digitalisering

Bang om fouten te maken

Sommige ouderen zijn bang om fouten te maken als ze met digitale zaken bezig zijn. Ze zijn het niet gewend en komen soms onbekende begrippen of termen tegen, waardoor ze niet zeker weten of ze dingen wel goed doen.

Informatie moeilijk vindbaar

Websites bevatten soms heel veel informatie. Dit kan voor veel mensen best lastig zijn, zeker als de structuur van de website niet zo duidelijk is. Het is dan soms moeilijk om de juiste informatie te vinden.

Onpersoonlijk

Sommige ouderen hebben moeite met het feit dat alles digitaal is, omdat ze het onpersoonlijk vinden. Ze spreken liever iemand telefonisch of gaan langs bij een kantoor.

Beperkingen

Naarmate mensen ouder worden, krijgen ze ook vaker verschillende soorten beperkingen. Dat kan voor verschillende problemen zorgen bij het gebruik van websites.

Verouderde hardware

Niet iedereen heeft de snelste en nieuwste telefoon of laptop. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ouderen. Dit levert soms wel problemen op: sommige apps werken bijvoorbeeld niet (meer) op oude apparaten.

Digitale toegankelijkheid en digitalisering

Natuurlijk brengt digitalisering ook veel kansen met zich mee. Dit geldt zeker ook voor ouderen. Juist als iemand bijvoorbeeld niet meer zo mobiel is, kan het heel fijn zijn om met familie te videobellen. Of om iets te kunnen bestellen, in plaats van naar een winkel te moeten.

Daarom is het belangrijk om als organisatie je digitale middelen zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Je kan bijvoorbeeld workshops organiseren om ouderen te helpen of zorgen voor ondersteuning op individueel niveau.

De WCAG en digitalisering

Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met de digitale toegankelijkheid van je websites en apps.

Hoe doe je dit? Daar helpen de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) bij. Als je website voldoet aan alle succescriteria, dan is jouw website heel goed toegankelijk voor iedereen, inclusief ouderen.

Zo help je ouderen bij digitalisering

Zorg voor een duidelijke structuur

Als websites en apps een duidelijke en logische structuur hebben is het makkelijker om bepaalde informatie snel te vinden. Denk er bijvoorbeeld ook aan dat menu’s niet verschillen tussen verschillende pagina’s. Ook een zoekfunctie kan helpen.

Zorg voor voldoende contrast

Het is belangrijk dat tekst en andere elementen voldoende contrast hebben, zodat deze goed zichtbaar zijn. Dit helpt mensen die slechtziend of kleurenblind zijn.

Maak het mogelijk om in te zoomen

Het zicht gaat vaak achteruit als iemand ouder wordt. Het is dan fijn om in te zoomen of de tekst te kunnen vergroten. Het is dan wel belangrijk dat er geen informatie of functies verloren gaan.

Zorg voor ondertiteling bij video’s

Ondertiteling helpt heel veel mensen, maar zeker ook veel ouderen, van wie het gehoor niet altijd even goed meer is.

Zorg voor formulieren met duidelijke foutmeldingen

Zeker nu steeds meer processen digitaal lopen, is het belangrijk dat gebruikers goed door deze processen geleid worden. Duidelijke foutmeldingen kunnen hierbij helpen. Zo weet iemand precies wat fout gaat en hoe ze het op kunnen lossen.

Wil je meer weten?

Word je net als Carolina razend enthousiast van digtale toegankelijkheid. Of zit je juist met je handen in het haar? Laat je gegevens achter, dan nemen we gelijk contact met je op.

Bericht is niet ingevuld
Nieuwsbrief
Carolina van Setten