Website laten maken door een bureau? Let dan hier op

Kan je website een opfrisbeurt gebruiken of wil je een compleet nieuwe website laten maken en huur je daar een webbureau voor in? Dan zijn dit de zaken waar je op moet letten. Hint: jazeker, met name de toegankelijkheid voor je gebruikers.

Digitale toegankelijkheid en inclusie

Als experts op het gebied van digitale toegankelijkheid en inclusie is onze visie natuurlijk grotendeels bepaald door wat wij dagelijks doen. In deze rol zien we regelmatig dat nieuwe of vernieuwde websites worden gelanceerd met toegankelijkheidsproblemen. Dat vinden we zonde en daarom krijg je hier enkele tips, zodat jou dit niet overkomt bij jouw nieuwe wsite.

Website laten maken door een enthousiast bureau

Of het nu om een aanbesteding gaat of om een onderhandse gunning, in alle gevallen kunnen we je aanraden om scherp te zijn op wat het bureau zegt en doet op het gebied van digitale toegankelijkheid. Jouw rol als goede opdrachtgever wordt daarmee alleen maar sterker.

Uit ervaring kunnen we zeggen dat je al veel kunt afleiden uit de manier waarop een bureau zelf communiceert over digitale toegankelijkheid bij het maken van een website. Vertellen ze op een bevlogen manier over het onderwerp, vermelden ze dit prominent op hun website en hebben zij zelf al ideeën over hoe ze jou hiermee helpen? Dat zijn in veel gevallen goede signalen die aangeven dat het bureau dit zelf ook een belangrijk onderwerp vindt en daarin jouw partner kan worden.

Aan de andere kant zien we ook wel eens dat een bureau digitale toegankelijkheid als een ‘moetje’ ziet en alleen het minimale doet om hieraan te voldoen of zelfs op allerlei mogelijke manieren eronderuit probeert te komen. Dat zouden al grote waarschuwingen moeten zijn. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor, maar het gebeurt.

Vraag een bureau die misschien straks jouw nieuwe website maakt ook om concrete voorbeelden en referenties. Soms wordt bij een programma van eisen en wensen wel verklaard dat het bureau in staat is om toegankelijke websites te bouwen, maar dit moet altijd onderbouwd kunnen worden. Hebben zij al een volledig digitaal toegankelijke website gemaakt? Wat zijn de ervaringen daarmee? Om teleurstelling achteraf te voorkomen, kun je dit beter vooraf weten.

Bonustip: op de webpagina ddai.nl/aanbieders vind je een overzicht van webbureaus die aantoonbaar digitaal toegankelijke websites bouwen.

Een goede basis voor je nieuwe website

Bij het laten maken van een nieuwe website is de techniek van de website zeker net zo belangrijk als het bureau dat het voor je maakt. Een website moet niet alleen mooi zijn, het moet ook goed werken voor jou, je collega’s en natuurlijk de potentiële gebruikers van je website. Nu en in de toekomst. Daarom is dit ook één van de principes uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Vaak wordt voor een website een content management system (CMS) gebruikt. Tegenwoordig zijn de meeste bekende CMS’en in de basis al grotendeels of geheel toegankelijk of in ieder geval toegankelijk te maken, maar bij maatwerkmodules kunnen vaak juist extra toegankelijkheidsproblemen ontstaan. Let daar dus ook goed op en bevraag het bureau hier uitvoerig over.

Het CMS dat je gaat gebruiken, moet daarnaast jou en je collega’s in staat stellen om toegankelijke content te publiceren. Is het bijvoorbeeld mogelijk om tekstalternatieven bij afbeeldingen te zetten en worden fouten automatisch hersteld of gemarkeerd? Dat is bepalend om digitaal toegankelijk te zijn en te blijven, ook nadat je jouw website hebt laten maken.

Vorm en/of functie van de website

Het oog wil ook wat, dus natuurlijk moet de website er fris en modern uitzien. Dat is echter niet het belangrijkste. Een website is (meestal) niet alleen voor de sier gemaakt; je wilt vaak dat de gebruikers iets op je website doen. Informatie lezen, aanvragen indienen, producten of diensten kopen of gewoon vermaakt worden. Zorg ervoor dat álle gebruikers dat kunnen, ook mensen die de website niet via een standaard webbrowser gebruiken en mensen met een functiebeperking.

“Mobile first, privacy first, SEO-first or accessibility first? No, put your user first. Then the rest will follow.”

De hiervoor vermelde quote dwaalt al een tijdje door mijn hoofd. Ik weet daarom eigenlijk niet of iemand dit ooit zo gezegd heeft, maar het klopt wel. Uiteindelijk maak je de site voor je gebruiker. Als je dat altijd als uitgangspunt neemt, dan volgt de rest vanzelf. Natuurlijk moet de website op een mobiel apparaat goed te gebruiken zijn, uiterst veilig zijn en goed gevonden kunnen worden in zoekmachines (SEO). Dit alles hoort in het teken te staan van je gebruiker. Dit betekent ook dat toegankelijkheid, SEO, UX en veiligheid niet elkaar in de weg hoeven te staan, maar elkaar juist versterken.

Website laten maken door een bureau? Nu weet je hoe

Samenvattend kunnen we stellen dat je bij het laten maken van een website op een aantal zaken moet letten. Kies een bureau dat zelf ook enthousiast is over digitale toegankelijkheid, zorg voor een goede technische basis en houd altijd de gebruiker in gedachte bij alles wat je met de website doet. Heel veel succes!

Heb je hulp nodig bij het laten maken van je website, wil je graag met één van onze toegankelijkheidsexperts sparren of zoek je een projectleider die dit voor je uit handen kan nemen en met het bureau onderhandelt?

Neem contact op