Wat is een toegankelijke website?
“Wat is een toegankelijke website?” Dit is een vraag die we regelmatig horen. Het antwoord lijkt vrij makkelijk: een website die voor iedereen goed te gebruiken en te begrijpen is. Maar hoe maak je dan een digitaal toegankelijke website? Dat is wat lastiger te beantwoorden. Je moet namelijk met veel dingen rekening houden. Wat? Dat vertellen we je in dit blog.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Om antwoord te geven op de vraag “Wat is een toegankelijke website?” moet je weten wat digitale toegankelijkheid nu is. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat websites, apps, documenten en video’s voor iedereen goed te gebruiken en te begrijpen zijn. De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) helpen je hierbij.
De WCAG 2.1 bestaan uit 50 succescriteria, of “regeltjes”. Dit jaar gaan we nog over naar WCAG 2.2 en komen er zeven succescriteria bij. Al deze regeltjes zorgen ervoor dat websites en apps ook goed te gebruiken en te begrijpen zijn door mensen die moeite hebben met het gebruik van de computer of het internet. Denk dan aan:
Bezoekers met een beperking in het zien of horen
Bezoekers die het bedienen van de computer moeilijk vinden
Mensen die geen toetsenbord of muis kunnen gebruiken
Oudere mensen voor wie het internet net iets te snel gaat
Mensen met problemen met het onthouden of begrijpen van dingen
Oftewel: we hebben het vooral over mensen met een functiebeperking. In Nederland zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen die onvoldoende digitale vaardigheden hebben. Het gebruiken van het internet of apps is voor hen niet zo normaal.
Maar uiteindelijk profiteren alle bezoekers van een goed toegankelijke website. En ook Google vindt digitale toegankelijkheid belangrijk.
Wat is een toegankelijke website?
Maar laten we eerlijk zijn: alleen voldoen aan de WCAG maakt je website nog niet voor iedereen goed te gebruiken en te begrijpen. Toegankelijkheid is namelijk niet iets van “vinkjes” zetten op een lijstje. Bij een goed toegankelijke website is nagedacht over hoe bezoekers de website gebruiken.
Digitale toegankelijkheid gaat dus verder dan alleen de WCAG. Het zetten van de 50 (of straks 57) vinkjes helpt je, maar dan ben je er nog niet. Voor het maken van een toegankelijke website heb je ook de ervaringen van gebruikers nodig. Dit begint met bewustwording over digitale toegankelijkheid en inclusie.
Voor een toegankelijke website werk je samen met gebruikers die zelf moeite hebben met het gebruiken of begrijpen van websites. Dit noemen we ervaringsdeskundigen. Het zijn mensen met een functiebeperking, mensen die laaggeletterd zijn of ouderen die moeite hebben met het gebruik van de computer.
Voldoen aan de WCAG
De 50 succescriteria van WCAG 2.1 zijn verdeeld in vier groepen:
Waarneembaar: dit heeft te maken met het zien, horen of voelen van alles op de website
Bedienbaar: hoe goed is de website te gebruiken met het toetsenbord, muis, spraakbediening, touch of ander hulpapparatuur?
Begrijpelijk: is alles op de website wel logisch voor iedereen en kan je formulieren goed invullen?
Robuust: is de code op de website zo geschreven dat er geen fouten in zitten en dat hulpsoftware en hulphardware alles goed kan tonen?
Er zijn succescriteria die iets zeggen over het gebruik van video, kleuren en foutmeldingen op je website. Sommige regeltjes gaan meer over code van je site. Een goed toegankelijke website houdt daarom rekening met content, het ontwerp en de techniek.
Werken met ervaringsdeskundigen
Ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf beperkingen ervaren. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de computer of telefoon. Zij kunnen je vanuit hun eigen ervaring vertellen hoe lastig een ontoegankelijke website is. Werken met ervaringsdeskundigen helpt je om een beeld te krijgen van de problemen op je website. Je krijgt vaak ook praktische tips, ook over onderwerpen waar de WCAG niets over zegt.
Ervaringsdeskundigen praten alleen vanuit hun eigen ervaring. Maar de ene beperking is de andere niet. Wat voor de één dus geldt, hoeft voor de ander totaal geen probleem te zijn.
Hulp van een specialist digitale toegankelijkheid
Een specialist digitale toegankelijkheid denkt met je mee om je website nog beter te maken. Cardan Technobility helpt je met onderzoeken, consultancy en trainingen. Het liefst werken we samen met ontwerpers en programmeurs van websites. Zo zorgen we ervoor dat de website digitaal toegankelijk en gebruiksvriendelijk wordt gebouwd: al vanaf het allereerste begin.
Vraag ons nu om hulp!Een gebruiksvriendelijke website zorgt voor meer omzet
Hoe makkelijker een website te gebruiken is, hoe meer je verdient. De gebruiksvriendelijkheid van websites is enorm belangrijk. De conversie van je website gaat omhoog. Je verkoopt meer producten of diensten en je bereikt meer mensen.
Ook de ervaring die je bezoekers op je website hebben, is belangrijk. Dit noemen we de gebruikerservaring of User Experience (UX). Een goede UX-designer houdt niet alleen rekening met de doelgroep, maar met alle bezoekers. Je moet dus voorkomen dat je alleen maar denkt in “hokjes”.
Een toegankelijke website is erg gebruiksvriendelijk en zorgt voor een prettige ervaring bij alle bezoekers.
Digitale toegankelijkheid = WCAG + Mensen
Voor een goed toegankelijke website heb je dus de WCAG nodig, maar ook mensen. Luister daarom naar je bezoekers van je website. En bij het maken van een nieuwe website of webshop doe je natuurlijk onderzoek naar hoe mensen jouw site gebruiken.
In Nederland heeft ongeveer 25% van de mensen moeite met het gebruik van het internet. En uit Engels onderzoek blijkt dat ongeveer 69% van de bezoekers liever iets koopt op een toegankelijke website, dan op een website die minder gebruiksvriendelijk is. Dat doen ze zelfs als die andere website iets duurder is.
Een goed toegankelijke website is super gebruiksvriendelijk. Er is gelet op alle bezoekers. Ook die met een andere afkomst, met een functiebeperking of een andere leeftijd. Het antwoord op de vraag “Wat is een toegankelijke website?” is dus simpel: een website die fijn en duidelijk is voor alle mensen.
Maak zelf een toegankelijke website
Zelf een toegankelijke website of webshop (laten) maken? Wij helpen je. Bijvoorbeeld met onderzoek of advies. Ook hebben we een training voor eigenaren van websites en webshops.
Ik wil digitaal toegankelijk worden