Wanneer moet je als bedrijf een digitaal toegankelijke website hebben?
De afgelopen jaren is in de media veel aandacht voor de digitale toegankelijkheid van overheidswebsites. Ik kan me voorstellen dat je je daarom misschien afvraagt hoe dit dan zit voor bedrijven. Daarom beantwoorden we hier de vraag wanneer je als bedrijf een digitaal toegankelijke website hebben moet.
Is een digitaal toegankelijke website hebben verplicht voor bedrijven?
Het korte – en misschien verrassende – antwoord is: ja, je moet nu al als bedrijf een digitaal toegankelijke website hebben. Je zou het door alle aandacht voor overheden bijna vergeten, maar sinds 2017 is het ook al voor bedrijven verplicht om de diensten en producten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Dit komt door de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz).
Een bekend voorbeeld is waarschijnlijk dat horecazaken en winkels ook begaanbaar moeten zijn voor rolstoelgebruikers en dat op stations de routes via braille en geleidestroken is aangeduid. Minder bekend is dat deze wet ook geldt voor digitale producten en diensten, waaronder je website, webshop en app.
Het uitgangspunt van deze wet is dat je geen onderscheid mag maken tussen mensen mét en zonder beperking of handicap. Als mensen vanwege hun beperking of handicap tegen problemen aanlopen, kunnen zij vragen om een aanpassing waarmee zij wel gebruik kunnen maken van jouw diensten en producten. Deze aanpassing moet echter voor het bedrijf wel redelijk zijn. Bij geschillen kan het College voor de Rechten van de Mens ingrijpen. Meer hierover hebben we eerder al beschreven op de pagina Digitale toegankelijkheid voor bedrijven: wat is verplicht?.
Tot op heden wordt van deze wet nog niet heel veel gebruik gemaakt. Vermoedelijk komt dat doordat, in tegenstelling tot overheden, mensen vaak nog een keuze hebben. Lopen ze bij de ene website tegen problemen aan, dan kunnen ze eenvoudig overstappen naar een andere. Dit geldt natuurlijk ook voor de fysieke winkels en horecazaken.
Aanscherping via de European Accessibility Act
In 2019 is de European Accessibility Act (EAA) ingegaan. Dit is voor enkele commerciële sectoren een verdere aanscherping van de wettelijke plicht om diensten en producten toegankelijk aan te bieden. Dit betekent dat onder andere financiële diensten, vervoersdiensten en e-commerce gericht op consumenten toegankelijk moeten zijn, en wel uiterlijk op 28 juni 2025.
Met andere woorden: als bank, vervoersbedrijf of retailer moet je ervoor zorgen dat iedereen je website, webshop en app kan gebruiken, ook mensen met een functiebeperking. Wanneer een website voldoet aan alle relevante WCAG-succescriteria, dan kun je stellen dat deze volgens de EAA toegankelijk is.
Het jaar 2025 lijkt misschien nog ver weg, maar niets is minder waar. Net zoals Rome niet in één dag is gebouwd, kun je jouw website waarschijnlijk ook niet in één dag toegankelijk maken. Je hebt vaak te maken met leveranciers waarvan je afhankelijk bent, maar ook collega’s en werkwijzen binnen je organisatie kunnen toegankelijkheid in de weg staan. Zorg dus dat je hiervoor een gedegen aanvalsplan hebt, zodat je goed voorbereid bent en de al de nodige stappen kunt zetten richting (digitale) toegankelijkheid.
De European Accessibility Act (PDF, 918 kB) biedt een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kleine bedrijven en oude content. Deze uitzonderingen worden nog verder uitgewerkt, maar zullen veel lijken op de uitzonderingen die momenteel ook voor overheden gelden.
Ook buiten Europa is toegankelijkheid verplicht
Doe je zaken buiten Europa, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Canada? Daar gelden al jaren wettelijke eisen voor digitaal toegankelijke websites. Hier kunnen zelfs flinke boetes worden uitgedeeld als je niet in staat bent om je website toegankelijk te maken. Dit hebben onder andere Beyonce en Domino’s al ondervonden.
Waarom jij jouw website toegankelijk wil maken
Ongeveer 25% van de Nederlanders heeft een functiebeperking en kan moeite hebben om jouw website te gebruiken. Enkele problemen die zij kunnen ervaren:
Vanwege een visuele beperking missen ze informatie dat niet in tekst is uitgeschreven. Daardoor missen ze informatie over jouw product of dienst.
Vanwege een motorische beperking kunnen ze niet alle links en knoppen bedienen. Hierdoor kunnen ze mogelijk niet jouw product of dienst aanschaffen.
Vanwege een cognitieve beperking begrijpen ze niet hoe ze een taak op je website (zoals het kopen van je product) moeten afronden en haken ze af.
Vanwege een auditieve beperking horen ze geluiden en gesprekken in video’s niet, waardoor ze deze informatie missen.
Gelukkig is het tegenwoordig heel goed mogelijk om – ondanks je beperking – websites en apps toch te kunnen gebruiken. Zo kunnen hulpmiddelen als een screen reader teksten voorlezen en kunnen mensen via alternatieve toetsenborden alsnog door een website navigeren. Voorwaarde hiervoor is wel dat jouw website zo goed is gebouwd en beheerd, dat deze hulpmiddelen hier ook mee overweg kunnen. Daarnaast zijn voorwaarden als een goed kleurcontrast van teksten en iconen en ondertiteling bij video’s voor alle gebruikers fijn.
Investeren in een toegankelijke website verdient zich al snel terug, als je bedenkt dat je hiermee jouw bereik met 25% kunt vergroten.
Als jouw website of webshop niet digitaal toegankelijk is, loop je kans dat mensen met een functiebeperking afhaken en naar de website gaan die wel toegankelijk is. Dit gebeurt nu al, zonder dat je dit misschien doorhebt. Zo sprak ik zelf enige tijd geleden iemand met een visuele beperking die voor zijn werk regelmatig moest vliegen. Al zijn vliegtickets (en dat waren er nogal wat) boekte hij op de enige website die hij kon gebruiken. Je mist dus klanten als jouw website of webshop niet digitaal toegankelijk is. Tel daarbij op de mensen die je mist, omdat een niet-toegankelijke website ook minder goed is voor je SEO.
Aan de slag met digitaal toegankelijkheid
Mijn tip is om vandaag al aan de slag te gaan met het digitaal toegankelijk maken (en houden) van de website, webshop en app van jouw bedrijf. Niet alleen omdat het moet, maar vooral omdat je het moet willen. Het biedt vooral ook kansen, zeker als het je lukt om voorop te lopen in jouw sector. Weet je niet goed hoe dit kunt aanpakken? Wij helpen je graag.
Neem contact op