Tweede Kamer: nóg meer aandacht voor digitale toegankelijkheid
De afgelopen periode werkte Cardan Technobility, samen met andere onderzoekers, aan de Monitor digitale toegankelijkheid 2021. Hiervoor deden we verschillende steekproeven en handmatige inspecties op diverse websites van de overheid. We zagen al dat er nog flink wat stappen te zetten zijn.
Slechts 4% van de websites volledig toegankelijk
Uit de Monitor digitale toegankelijkheid 2021 kwam naar voren dat slechts 4% van overheidswebsites volledig toegankelijk is. 47% is goed op weg om goed toegankelijk te worden, maar is dat nog niet. Dat betekent dat sinds de invoering van het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid in 2018 slechts een klein deel van de websites voldoet. De cijfers voor apps (Android & iOS) zijn nog slechter helaas.
Stappenplan om te voldoen aan Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid
Vandaag heeft de Tweede Kamer de Motie Bisschop aangenomen. In deze motie stelt Roelof Bisschop (Kamerlid Staatkundig Gereformeerde Partij) voor om een stappenplan te maken waarmee websites en apps van de overheid zo snel mogelijk digitaal toegankelijk zijn.
Wettelijke verplichting voor overheidswebsites
Sinds juli 2018 geldt het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid. Hierin is vastgelegd dat iedere overheidsorganisatie zelf verantwoordelijk is dat websites en apps voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Binnen Europa is dit onderdeel van de EN 301 549. Een belangrijk onderdeel van deze wetgeving is dat een organisatie inzichtelijk heeft hoe toegankelijk een website of app is en dat in een toegankelijkheidsverklaring staat waar eventuele problemen zitten, welke alternatieven hiervoor zijn en hoe de organisatie er voor zorgt dat de problemen zo snel mogelijk verdwijnen.
Cardan Technobility helpt mee
Wij helpen mee om websites en apps nog beter toegankelijk te maken. Met onze inspecties krijgen organisaties zicht op de toegankelijkheid van hun website, apps of documenten en zien ze waar de kansen liggen om op korte en lange termijn nog toegankelijker te worden.
Door onze adviezen en trainingen zorgen we samen met onze opdrachtgevers ervoor dat digitale toegankelijkheid een serieus onderdeel wordt van de organisatie en zorgen we er samen voor dat de communicatie ook volledig inclusief is en blijft. We zijn dan ook ontzettend blij dat de Tweede Kamer nu (opnieuw) aandacht besteed aan de toegankelijkheid van overheidswebsites en hopelijk binnenkort komt met een duidelijk stappenplan om de toegankelijkheid van websites te verbeteren.
Nieuwsgierig hoe wij digitale toegankelijkheid leuk maken en er voor zorgen dat jouw website of app ook voor iedereen perfect werkt? Neem dan snel contact op, onze consultants helpen je graag.