Waarom je het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden wil

Een toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden brengt veel voordelen met zich mee. Daar vertel ik je graag meer over. Maar wat is een toegankelijkheidsonderzoek eigenlijk en wat kan je hiermee? En waarom zou je het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden?

Je weet waarschijnlijk al wat Digitale Toegankelijkheid is, aangezien je twijfelt over het uitbesteden van een onderzoek. Maar om in het kort je kennis even op te frissen is digitale toegankelijkheid het volgende:

“Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij. Gebruik maken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daar natuurlijk bij. Juist daarom is het belangrijk dat digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen.”

www.digitoegankelijk.nl

Toegankelijk voor iedereen betekent dan ook voor die 25% van de Nederlandse bevolking met een of andere vorm van een functiebeperking. Nederland telt maar liefst 4 miljoen mensen die (nog) niet optimaal gebruik kunnen maken van websites, apps en documenten.

Wat is een toegankelijkheidsonderzoek?

Op dit moment willen al veel organisaties het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden. Maar wat is een toegankelijkheidsonderzoek nou precies? In onze onderzoeken kijken we naar de Web Content Accessibility Guidelines. WCAG 2.1 heeft 50 succescriteria op niveau A en AA. Dit zijn de webrichtlijnen die volgens de wet verplicht zijn en iets zeggen over de toegankelijkheid van je website, app of document.

In 2022 verwachten we een nieuwe versie van de richtlijnen: WCAG 2.2. Er worden acht nieuwe succescriteria toegevoegd die de ervoor zorgen dat je website of app nog toegankelijker wordt.

Een toegankelijkheidsonderzoek geeft je een inkijk in de staat van de website, rekening houdend met verschillende functiebeperkingen: visuele, auditieve, cognitieve en fysieke beperkingen. Volgens de wet moet iedereen de mogelijkheid krijgen om een website te kunnen bezoeken. Je wilt immers ook dat iedereen de mogelijkheid heeft om een fysieke winkel of gebouw te bezoeken. Dat geldt online ook.

“Een toegankelijkheidsonderzoek geeft je een inkijk in de stand van zaken voor de Digitale Toegankelijkheid van jouw organisatie.”

Het onderzoek wordt uitgeschreven in een rapportage. Hierin staan alle bevindingen en onze adviezen. De rapportage geeft een representatief beeld van de toegankelijkheid van je website, app of document. Ook staan in het rapport tips om de toegankelijkheidsproblemen die zijn gevonden op te lossen.

Wat kan je met een toegankelijkheidsonderzoek?

De uitkomsten van het toegankelijkheidsonderzoek (ofwel inspectie) kan je gebruiken voor verschillende zaken. Om te beginnen kan je de uitkomsten gebruiken bij het opstellen van je toegankelijkheidsverklaring. Daarnaast kan je met de uitkomsten uit de rapportage aan de slag om jouw website, app of document volledig digitaal toegankelijk te maken. Hierdoor zorg je dat echt iedereen jullie online omgeving kan gebruiken.

Omdat onderzoeken voor verschillende doelen gebruikt kunnen worden, hebben we ook verschillende soorten onderzoeken.

Onze toegankelijkheidsonderzoeken

WCAG-EM onderzoek: zelf doen of uitbesteden?

Het is volgens de wet niet verplicht om het toegankelijkheidsonderzoek uit te besteden. Je kan het ook zelf doen. De wet verwacht echter wel dat een onderzoek goed uitgevoerd wordt. Als je bij de toegankelijkheidsverklaring status B of A wilt claimen, moet het onderzoek voldoen aan de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM). Dit is een uitgebreid onderzoek dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Om hieraan te voldoen heb je veel specialistische kennis nodig. Misschien heeft nog niemand in jouw organisatie die kennis.

Een toegankelijkheidsonderzoek uitvoeren kan ook veel tijd kosten, zeker als je niet precies weet waar je allemaal op moet letten. Daarom wordt het geadviseerd een onderzoek uit te laten voeren door een onafhankelijke inspectieinstelling, zoals Cardan Technobility. Het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden kan voor jouw organisatie dus de beste optie zijn.

“Als je bij de toegankelijkheidsverklaring status B of A wilt claimen, moet het onderzoek voldoen aan de Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM).”

Voordelen toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden

Het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden heeft natuurlijk veel voordelen. Je bespaart bijvoorbeeld kosten en werkt efficiënter. Zoals eerder genoemd, bespaar je ook tijd en helpt het je te voldoen aan de eisen voor de toegankelijkheidsverklaring. Maar dit vinden wij de belangrijkste voordelen van het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteden:

Specialistische kennis

Onze specialisten zijn getraind om een onderzoek uit te voeren volgens de WCAG-EM. Als je het toegankelijkheidsonderzoek uitbesteed, weet je daarom zeker dat het onderzoek aan alle voorwaarden voldoet en dat je dus een goed beeld hebt van de toegankelijkheid van je website, app of document. In een onderzoek benoemt de onderzoeker niet alleen de gevonden toegankelijkheidsproblemen, maar wordt er ook meegedacht over manieren om deze problemen op te lossen. Zo kan je meteen praktisch aan de slag, zodat je je digitale producten en diensten meer digitaal toegankelijk kunt maken.

Meer kennis van digitale toegankelijkheid

Door het toegankelijkheidsonderzoek uit te besteden haal je specialistische kennis in huis, die er eerder misschien nog niet was in de organisatie. Zo komen meer medewerkers in aanraking met het onderwerp. Met het toegankelijkheidsonderzoek en onze trainingen wordt digitale toegankelijkheid echt onderdeel van jullie organisatie. Zo kunnen jullie ervoor zorgen dat uiteindelijk alles wat jullie publiceren digitaal toegankelijk is. Hierdoor loop je ook voor op de concurrentie, want op dit moment zijn nog weinig organisaties volledig digitaal toegankelijk. Met deze kennis kunnen jullie echt het verschil maken voor iedereen die gebruik maakt van jullie website, app of document.

Door je te richten op digitale toegankelijkheid draag je bij aan een inclusieve wereld waarin iedereen mee kan doen. Ben jij klaar om het toegankelijkheidsonderzoek uit te besteden? Wij helpen je hier graag bij!

Ik wil jullie hulp!