Digitale toegankelijkheid voor verenigingen en stichtingen
Als non-profitorganisatie wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken, ook mensen die wat meer moeite hebben met het gebruik van het internet. Soms is dat door de leeftijd, soms door afkomst en soms door een beperking. Een digitaal toegankelijke website klinkt duur. Maar is dat ook zo?
Online communicatie voor sociale, maatschappelijke en culturele organisaties
Hoe fijn zou het zijn als iedereen je website goed kan bezoeken? Toegankelijkheid zou de standaard moeten zijn en ontoegankelijk juist de uitzondering. Jij bent de beheerder of maker van de website voor jouw vereniging, stichting of organisatie. Natuurlijk wil je dat iedereen jouw mooie website goed kan bezoeken én begrijpen.
Waarom is digitale toegankelijkheid voor non-profitorganisaties belangrijk?
De website is soms de enige manier om snel alle informatie over jouw organisatie te lezen.
Je wilt niemand buitensluiten, bijvoorbeeld als je leden zich online moeten aanmelden voor activiteiten.
Iedereen kan meedoen: ongeacht een beperking, leeftijd of sociale afkomst.
Een goede website levert je geld op, bijvoorbeeld als je donaties ontvangt via je site of nieuwe leden werft.
Het gaat om veel mensen: ongeveer 1 op de 4 in Nederland. Dat zijn bijvoorbeeld zo’n 78.000 blinden en 1,5 miljoen mensen met een fysieke beperking.
Een toegankelijke website wordt beter gevonden. Zo kom je hoger in Google te staan.
Wat doe ik om mijn website toegankelijk te maken?
We horen het je al vragen “Wat kan ik doen om mijn website toegankelijk te maken?”. Het klinkt als een duur, moeilijk en lastig onderwerp, maar dat valt allemaal wel mee. Digitale toegankelijkheid is eigenlijk best wel leuk. Om je op weg te helpen, splitsen we ons advies op in drie situaties.
1. Ik heb al een website, hoe maak ik die toegankelijk?
Als er al een website is voor de organisatie is het misschien niet mogelijk om echt alles overhoop te gooien. Dat zou te veel tijd of geld kosten. Daarom is het ook beter om digitale toegankelijkheid al meteen bij de bouw van een nieuwe website mee te pakken.
Maar goed… die website is er. Deze tips kan je meestal zelf toepassen zonder hulp van een (dure) webbouwer:
Geef informatieve afbeeldingen een goed, kort en duidelijk tekstalternatief. Dit hoeft niet voor afbeeldingen die decoratief zijn.
Kijk of alle teksten goed leesbaar zijn: dus niet te klein, in een prettig lettertype en niet in lichte kleuren, etc. Soms kan je de kleuren van je website via de beheeromgeving aanpassen. Zorg voor voldoende kleurcontrast.
Heb je een formulier op de website? Stel dan niet onnodig veel vragen. Laat alle optionele velden weg.
Zorg voor voldoende rust op je site. Dat betekent o.a. niet te grote blokken tekst, voldoende ruimte en geen afleidende en knipperende animaties.
Plaats je een video? Zorg dan dat ze ondertitels hebben en dat “sneltoetsen” uitgeschakeld zijn(opent in nieuw venster) .
Gebruik niet te veel felle kleuren, want dit kan minder fijn zijn voor bijvoorbeeld mensen met autisme of die hooggevoelig zijn.
Websites zijn voor mij gebruiksvriendelijk als er een duidelijke menubalk bovenin staat. Door middel van spraak kan ik dan snel alles vinden.
Iris (18) – kan alleen donker en licht waarnemen
Door een erfelijke aandoening is ze bijna helemaal blind
2. Ik maak zelf een nieuwe toegankelijke website, waar let ik op?
Als je zelf (dus zonder de hulp van een professionele webbouwer) een nieuwe website voor je vereniging of stichting maakt, dan bouw je deze natuurlijk meteen toegankelijk. De meeste bouwers kiezen voor een Content Management Systeem (CMS), waarvan WordPress het meest gebruikt wordt. Een toegankelijke website is prima zelf te maken met een gratis toegankelijke thema voor WordPress(opent in nieuw venster) . Met zo’n thema of theme bepaal je de vormgeving van je website.
Een paar tips als je zelf de website bouwt:
Plaats niet te veel bewegende beelden zoals een grote slider of een zogenaamde ‘hero-video’ bovenaan de pagina. Deze werken afleidend
Voeg skip-links toe aan je website, waarmee je snel naar het hoofdartikel kunt ‘springen’.
Zogenaamde accessibility-overlays zorgen vaak voor problemen, gebruik ze dus niet.
Kies een formulieren-functie die ook het “autocomplete-attribuut”(opent in nieuw venster) ondersteunt.
Gebruik kopteksten (H1, H2, H3 en H4). Dit is ook fijn voor Google, zo geef je structuur aan je webpagina’s.
En dan misschien wel de belangrijkste tip: praat met je leden of andere potentiële bezoekers. Wat willen zij vinden op je website. Waar hebben zij behoefte aan? Maak keuzes, want je kan niet iedereen van dienst zijn.
Je wilt jezelf graag meer ontwikkelen, meer kennis opdoen en een beter sociaal leven opbouwen.
Peter (69) – is slechtziend en slechthorend
Door het syndroom van Usher ziet en hoort hij steeds minder.
3. Ik laat een webbouwer de website van mijn vereniging bouwen
Oké, je hebt een budget voor de website, groot of klein. Je kiest er voor om deze te laten bouwen door een professionele webdesigner. Goed zo! Vraag of deze webbouwer ervaring heeft met digitale toegankelijkheid en laat hem of haar dit ook bewijzen met voorbeelden. Op DDAI.nl/aanbieders staat een groot aantal professionals die je willen helpen met het maken van een toegankelijke website.
Een paar tips voor als je de website door iemand anders laat bouwen:
Vraag of de webbouwer een training “Digitale toegankelijkheid” wil volgen of heeft gevolgd.
Laat de webbouwer aantonen dat hij of zij een toegankelijke website kan maken.
Laat bij twijfel het ontwerp checken door een specialist of ervaringsdeskundige.
Vertel je webbouwer dat digitale toegankelijkheid belangrijk is voor je organisatie en dat de website aan de 50 succescriteria van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1 niveau A en AA) hoort te voldoen.
Door mijn beperking blijf ik toch vooral de sites gebruiken die wél werken.
Wilma (60) – ziet nog maar zo’n 2%
Door een oogziekte die is ontstaan op haar 52e ziet ze steeds minder.
Is een toegankelijke website duur?
Als non-profitorganisatie heb je misschien geen groot budget voor je marketing en communicatie. Dat begrijpen we. Je bent als stichting misschien afhankelijk van subsidies, donaties of van contributies van je leden. Dat geld wil je natuurlijk zo goed mogelijk besteden. Met een digitaal toegankelijke website laat je zien dat je aandacht hebt voor de mensen om je heen. Dat is een goede stap en draagt bij aan wat mensen van jouw organisatie vinden. Ook Google beloont toegankelijke websites, want je stichting is hierdoor beter vindbaar.
Duur is natuurlijk een relatief begrip. Een toegankelijke website hoeft niet veel meer geld te kosten dan een ontoegankelijke website. Sterker nog: misschien kost de ontoegankelijke website je uiteindelijk veel meer als deze eenmaal live is*. Het is dus de investering waard en je maakt er een heleboel mensen blij mee.
Direct de website van je stichting verbeteren op het gebied van digitale toegankelijkheid? Volg dan één van onze trainingen of vraag onze consultants om hulp. Heel veel succes!
* Doordat je website beter werkt voor alle bezoekers, zal je eerder je doel bereiken. Zo kunnen je leden zich bijvoorbeeld makkelijker inschrijven voor activiteiten, een donatie geven of informatie delen met andere geïnteresseerden. Een ontoegankelijke website kan ook zorgen negatieve publiciteit. Dit kan je geld kosten.