Online last-minute kerstinkopen doen? Niet voor iedereen!
Nog een paar dagen voor kerst. Het is een drukke tijd voor consumenten, retailers en pakketbezorgers. Consumenten maken steeds vaker online hun verlanglijstje. Grote en kleine webshops worden afgezocht naar de allerleukste kerstcadeaus. Maar helaas is last-minute kerstshoppen niet voor iedereen zo eenvoudig.
September: Online 5,7 procent meer omzet
Volgens het CBS was in september 2022 de online omzet 5,7 procent hoger dan in het jaar ervoor. En van winkels die naast een fysieke winkel ook een webshop hebben groeide de online omzet zelfs met 12,2 procent. Deze trend zagen we ook in de drukke maanden van Sinterklaas en Kerstmis.
Online shoppen wordt ieder jaar belangrijker en voor veel winkels is het dan ook een belangrijke (of de enige) bron van inkomsten. Consumenten gebruiken webshops en websites ook om inspiratie op te doen voor de feestdagen: het leukste jurkje, het kerstdiner of een leuk dagje weg in de kerstvakantie.
Consument en webshops steeds duurzamer
Volgens Thuiswinkel.org is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Webshops focussen zich, zeker ook met kerst, steeds meer op duurzame producten, tweedehands spullen en een verantwoorde manier van verzenden.
Ook voor de consument staat duurzaamheid hoog op het lijstje. Steeds vaker valt de keus op een duurzame webshop. We vinden het belangrijk als webshops laten zien wat ze aan duurzaamheid doen en kopen duurzame kerstcadeaus, die duurzaam zijn verpakt. Meestal denken we dan alleen aan het milieu, maar de mens is ook een belangrijk onderdeel van duurzaamheid.
Weinig aandacht voor digitale inclusie
Helaas is er nog weinig aandacht voor een duurzame én inclusieve digitale beleving. Nog lang niet alle webshops zijn goed digitaal toegankelijk voor iedereen. Naar schatting is voor zo’n 2,5 miljoen Nederlanders online shoppen helemaal niet zo normaal. De computer, tablet of mobiele telefoon gebruiken is voor hun lastig, het kost ze te veel energie of het zorgt voor veel stress. Dat kan komen door een functiebeperking, maar ook door ouderdom.
Als webshops niet goed digitaal toegankelijk zijn, worden veel mensen uitgesloten. Je mist meteen een grote groep potentiële klanten. Het zou voor iedereen mogelijk moeten zijn om online kerstcadeaus te shoppen voor zichzelf, voor familie of voor vrienden. Een beperking, je leeftijd, achtergrond, digitale vaardigheden of je overtuiging zouden nooit een reden mogen zijn om niet online mee te doen.
Voor ondernemers en marketeers is het een gemiste kans om niet met meer mensen rekening te houden en sommige mensen buiten te sluiten door een slecht toegankelijke webshop. Als je als ondernemer je klant kwijtraakt door een ontoegankelijke webshop voel je dat direct in je portemonnee. Vooral omdat deze mensen vaak zeer trouwe klanten zijn. Als jouw webshop namelijk goed toegankelijk is, komt iedereen eerder terug en heb je er snel een nieuwe ambassadeur voor jouw merk bij.
Ook webshops verplicht digitaal toegankelijk
Om online diensten en producten voor iedereen toegankelijk te maken is de European Accessibility Act (EAA) , of Europese Toegankelijkheidsakte, opgesteld. Deze geldt nu al door heel Europa en wordt op dit moment opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Het doel is dat vanaf 2025 nog meer mensen online mee kunnen doen.
De Europese Toegankelijkheidsakte wordt ook belangrijk voor webshops. Wacht daarom niet tot 2025. Als online ondernemer, marketeer of SEO-specialist is het slim om nu al aan de slag te gaan met het toegankelijk maken van je webshop. Iedere klant die je nu al online verliest zorgt namelijk voor minder omzet én slechte reviews. Dat wil je natuurlijk niet! Waarom zou je wachten tot 2025 als je nu al meer nieuwe klanten kunt bereiken en met digitale inclusie een voorsprong kan krijgen op je concurrent?
Onze kerstwens voor iedereen
Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen. Laten we samen van 2023 een erg succesvol, duurzaam en digitaal inclusief jaar maken!
Het afgelopen jaar hebben we grote stappen gezet om websites en apps beter digitaal toegankelijk te maken. Dat deden we met onderzoeken, trainingen en consultancy onder andere voor diverse gemeenten, de Belastingdienst, ABN Amro, Zilveren Kruis Achmea, Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Maar ook steeds meer marketingbureaus zien de voordelen van digitale toegankelijkheid.
Ook in 2023 blijven wij ons in te zetten om websites en apps meer inclusief te maken. Wil je ervoor zorgen dat jouw website in 2023 ook digitaal toegankelijk de feestdagen ingaat? Wacht dan niet te lang en neem nu alvast contact met ons op!
Ik wil digitaal toegankelijk worden