Wat als je merk niet zichtbaar is voor iedereen?

De droom van iedere ondernemer of ontwerper: een authentiek merk opbouwen dat herkenbaar is voor iedereen. Je laat een visueel en kleurrijk logo ontwerpen, je ontwikkelt krachtige video’s en je plaatst pakkende teksten op posters waarvan je zelf éigenlijk niet zo goed begrijpt wat er staat. Gaaf! Je onderscheidt je van de concurrent en hoopt nu dat iedereen online én offline begrijpt waar jouw merk voor staat.

De vergeten doelgroep in je merkstrategie

Het grootste deel van de mensen die je bereikt zal kunnen zien, horen en begrijpen wat je naar buiten brengt in je communicatie-uitingen. Maar wat als één van jouw potentiële kopers of gebruikers bijvoorbeeld kleurenblind is? Slechtziend of doof? Of laaggeletterd? Is jouw boodschap dan nog net zo sterk, voor iedereen?

De kans is namelijk aanwezig dat één of meerdere van jouw bezoekers een functiebeperking heeft. Bij een gemiddelde groep is deze kans zelfs zo’n 25%! Het is een enorm brede doelgroep met ieder zijn eigen drempels. In het algemeen zijn ze onder te verdelen in vijf soorten beperkingen:

  • Visueel

  • Auditief

  • Cognitief

  • Motorisch

  • Spraak

Als vormgever of ondernemer is het je passie om alle creaties die je maakt, zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de eindgebruiker. Als je zoveel mogelijk mensen wilt bereiken (wat je eindproduct ook mag zijn: een online dienst, product of zelfs kunstwerk), is het goed als je op verschillende vlakken rekening houdt met de toegankelijkheid van je communicatie-uitingen.

Vorm over functie

Tijdens het ontwerpproces zou je de fundamentele ideeën van Bauhaus kunnen toepassen:

“Vorm volgt functie.”

Hiermee wordt bedoeld dat juist de functie van het ontwerp centraal staat. Niet de looks. Iets wat enorm tegendraads voelt voor veel ontwerpers, omdat we erop gebrand zijn dat elk ontwerp zo aantrekkelijk mogelijk moet zijn. Met als einddoel de eindgebruiker zijn aandacht te trekken. Hieronder staan drie tips hoe je een merk zo toegankelijk mogelijk aanbiedt, voor iedereen.

Contrast

Mensen die slechtziend of kleurenblind zijn, kunnen moeite hebben om teksten te lezen als bijvoorbeeld het contrast van tekst op achtergrond te laag is. Tijdens de ontwikkeling van je branding kan je het contrast controleren met verschillende online tools. Als we enkele richtlijnen van de WCAG erbij pakken, let dan op dat:

  • Tekst dat groter is dan 24 pixels, minstens het contrast 3,0:1 is.

  • Normale tekst minimaal een contrast van 4,5:1 heeft.

  • Niet tekstuele elementen een contrast hebben van 3,0:1.

Je kan dit makkelijk checken door de voor- en achtergrondkleur te meten. Wanneer je dit tijdens de ontwikkeling van je branding meeneemt, kan je voorkomen dat je later het kleurgebruik volledig moet omgooien. Dit kan afbreuk doen aan je merkidentiteit. Wist je namelijk dat in 2025 de European Accessibility Act verplicht dat de hele keten van bepaalde producten en diensten in de private sector digitaal toegankelijk is? Het is daarom belangrijk om nu al rekening te houden met toegankelijk ontwerpen, zodat je niet achteraf een volledige rebranding hoeft toe te passen.

Video’s ondersteunen met ondertiteling

Door gebruik te maken van video, kan op een dynamische manier de boodschap van een merk versterkt worden. Door de juiste verhaallijn, tone-of-voice, audio, en beeldmateriaal toe te passen. Klinkt ideaal, maar wanneer één van jouw gebruikers slechthorend of doof is, kan deze boodschap totaal verkeerd (of niet) overgedragen worden. Hoe? Op verschillende online platformen, zoals Youtube, wordt automatisch gegenereerde ondertiteling aangeboden. Hierbij wordt in principe door een “robot” ondertiteling geplaatst. Het nadeel hiervan is dat woorden vaak anders geïnterpreteerd worden. Een voorbeeld die we in de praktijk zijn tegengekomen:

  • Een holterkastje –> Een hond en een katje

  • Het toegankelijk museum –> De banklijke museum

  • Beroepsmuzikant –> Natte broek muzikant

Het Ervaringsplein bij Provincie Flevoland. Een video met daarin slechte ondertiteling nagebootst.

Je zou erom kunnen lachen, maar wanneer iemand afhankelijk is van deze ondertiteling, sluit je diegene compleet buiten van de boodschap die jíj zo graag naar buiten brengt. Het zou zonde zijn als je one-liner totaal verdraaid wordt door deze automatische ondertiteling, toch? Plaats daarom altijd zelf ondertiteling onder video’s.

Taalgebruik

Er worden wel eens vage termen naar buiten gebracht om impact te maken op de lezer. Maar achter deze inspirerende quotes, metaforen of call-to-actions zit een achterliggende boodschap, die vaak niet altijd door iedereen te begrijpen is. Dit kan de missie of visie van je merk zijn, of bijvoorbeeld een knop die verwijst naar een bepaalde pagina op je website.

“Als je het niet gemakkelijk kan uitleggen, dan begrijp je het niet goed genoeg.”

Albert Einstein

Je kan niet altijd verwachten dat iedereen hetzelfde taalgebruik snapt als jij. Met korte en duidelijke teksten sluit je niemand buiten én je kan hierdoor zelfs hogere conversie verwachten. Een knop met de tekst “klik hier” is onvoorspelbaar. Zo onvoorspelbaar dat bijvoorbeeld iemand met een vorm van autisme hier zelfs stressgevoelens bij kan krijgen. Wanneer je deze tekst omzet naar: “Meer informatie over …” geeft het meer context en geeft het duidelijk aan waar er uiteindelijk naar toe wordt verwezen.

Digitale toegankelijkheid helpt bij het zichtbaar maken van je merk voor iedereen

Wanneer je als ondernemer of ontwerper nú al rekening houdt met het hanteren van toegankelijkheid, bereik je een grotere en diverse doelgroep. Bovendien voorkom je reparaties aan je merkidentiteit. Dit kan een hoop tijd en geld kan besparen. Daarbij hangt er een maatschappelijk visitekaartje aan. Als merk kan je hierin veel onderscheid maken tegenover de concurrent, want je biedt iedereen een kans om deel te nemen aan jouw merkbelevenis. Wie wil dat nou niet? We denken graag met je mee hoe jij toegankelijkheid in je merkstrategie toe kan passen. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Neem contact op

Gerelateerde artikelen