Indeling website maken: houd hier rekening mee
Een goede indeling van je website zorgt ervoor dat meer bezoekers kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Een logische website-indeling is zeker belangrijk voor bezoekers die moeite hebben met het zien, bedienen of begrijpen van jouw site. Bij de bouw van jouw digitaal toegankelijke website denk je dus extra na over een logische structuur en indeling van je website.
Sneller iets vinden door logische indeling website
Je wilt natuurlijk dat jouw website goed vindbaar en succesvol is. Daarom is het belangrijk dat bezoekers snel kunnen vinden (of kunnen doen) waarvoor ze naar jouw website komen. Hierdoor stijgt de conversie en krijg je meer tevreden bezoekers.
Informatie lezen, een product of dienst kopen, een whitepaper downloaden of contact met je opnemen. Ieder bedrijf of elke organisatie heeft andere conversiedoelen voor de website. En voor het ene bedrijf is de conversie pas geslaagd als er geld wordt verdiend, terwijl voor het andere bedrijf het ontvangen van een mailtje al een mooi ‘einddoel’ is.
Bezoekers “scannen” vaak eerst een pagina om een indruk te krijgen van wat ze kunnen verwachten. Er wordt eerst snel over de hele pagina gekeken en daarna wordt pas besloten of de content interessant en relevant genoeg is om helemaal te lezen.
Een logische indeling van een website krijg je door:
Een duidelijke structuur van je hoofdnavigatie
Een overzichtelijke structuur van teksten op je pagina’s
Verwarring te voorkomen: zorg dat de bezoeker krijgt wat hij verwacht
Tips voor een duidelijke websitestructuur
Moet je jouw website nog maken of begin je binnenkort aan een redesign van je site? Denk dan vooraf goed na over wat je allemaal wilt vertellen op je site. En vergeet natuurlijk niet je conversiedoelen: waar wil jij je bezoeker toe verleiden?
Maak een goed plan voor de structuur van je website. Zie dit als een soort bouwtekening van je site. Maak een overzicht van alle pagina’s en bepaal wat de relatie is tussen deze pagina’s. De volgende tips helpen je met een goede website-indeling.
1. Doe niet gek: wijk niet af van de standaard indeling
De eerste is gelijk ook de makkelijkste tip. En oké, heel eerlijk… hier zijn natuurlijk altijd uitzonderingen voor te bedenken. Maar vasthouden aan een indeling die bezoekers verwachten en herkennen helpt enorm. Dat wil niet zeggen dat je website saai hoeft te worden. Ook binnen die standaard indeling zijn er heel veel mogelijkheden.
Waar moet je aan denken bij een standaard website-indeling:
Linksboven je logo met een link naar de homepage
Hoofdnavigatie rechts naast het logo of er direct onder
Eventueel een tweede (extra) navigatie met minder belangrijke items rechtsboven
Ook de zoekfunctie plaats je het liefst rechtsboven
Daaronder begint je hoofdcontent, het belangrijkste van je pagina
Onderaan heb je nog een “footer” met je contactgegevens en extra links naar bijvoorbeeld:
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Toegankelijkheidsverklaring
Social media
2. Maak navigeren eenvoudig en snel
De hoofdnavigatie op je website helpt bezoekers om snel te zien wat ze op je website kunnen vinden en waar ze ergens moeten zijn. Zorg daarom voor duidelijke menu-namen. Bezoekers hebben geen zin om als een soort speurtocht door jouw website te navigeren. Dit moet bijna automatisch kunnen: “klik, klik en door!” Als het hoofdmenu niet direct te begrijpen is, raken bezoekers geïrriteerd en klikken ze weg.
Snelheid is belangrijk. Bezoekers willen niet nadenken. Klik, klik en weer door. Of weg. Naar de concurrent als je pech hebt.
Bart Pluijms
webdesigner & specialist digitale toegankelijkheid
Het liefst plaats je het hoofdmenu dan ook gewoon direct in beeld. Verstop ‘m dus niet achter een zogenaamd “hamburgermenu” dat je eerst nog moet uitklappen. Hierdoor is de indeling van je website minder goed duidelijk, tenminste niet in één oogopslag. Op mobiel of tablet komt een hamburgermenu dan weer wel voor.
3. Voeg een sitemap toe
Een overzichtelijke sitemap helpt bezoekers om snel te zien wat er allemaal op jouw website staat. De sitemap is daarom ook één van de technieken om te voldoen aan succescriterium 2.4.5 “Meerdere manieren”.
Deze sitemap maak je zelf, maar je kan ook je websitebouwer vragen om de sitemap automatisch te maken.
4. Overzichtelijke structuur van je teksten
Het lezen van een pagina maak je interessant door afwisselend blokjes tekst (alinea’s), kopjes en lijstjes te gebruiken. Ook afbeeldingen en video’s zorgen voor afwisseling tijdens het lezen. Alinea’s en zinnen maak je niet té lang en gebruik niet te veel moeilijke woorden. De tekst wordt dan beter begrepen, het leest makkelijker en de content blijft langer “hangen” bij de bezoeker. Dit is belangrijk voor mensen die moeite hebben met lezen. Denk aan:
Laaggeletterd
Dyslexie
Leerproblemen
Concentratieproblemen
5. Overvraag de bezoeker niet
Kunnen bezoekers contact opnemen via een formulier? Of kunnen ze een product of dienst aanschaffen in een webwinkel? Overvraag dan de bezoeker niet. Je formulier bevat alleen de velden die je minimaal nodig hebt om de bezoeker verder te helpen. Soms zijn twee velden voor een naam en e-mailadres al voldoende om de bezoeker de komende jaren als klant te verwelkomen.
Bonus tip: Maak het telefoonnummer-veld in formulieren niet verplicht. Niet al je bezoekers kunnen bellen, bijvoorbeeld omdat ze doof zijn of omdat ze gebruik maken van een spraakcomputer.
6. Eén onderwerp per pagina
Iedere pagina bespreekt maar één onderwerp en heeft daardoor uiteindelijk ook maar één doel. Dit helpt niet alleen je bezoeker, maar is ook belangrijk voor de vindbaarheid. Digitale toegankelijkheid en SEO hebben immers veel overeenkomsten.
Verdeel alle informatie over verschillende pagina’s en zorg voor een duidelijke relatie tussen deze pagina’s. Door intern te linken leit je je bezoeker op een natuurlijke manier door je website. Zorg wel voor duidelijke linkteksten zodat het doel van de link in één keer helder is. Je kan je content groeperen per onderwerp. Dit noemen SEO-specialisten ook wel een content cluster.
7. Gebruik “skiplinks”
Met skiplinks kunnen bezoekers die afhankelijk zijn van het toetsenbord, bijvoorbeeld omdat ze blind zijn, snel naar de belangrijkste informatie op de pagina springen. Herhalende blokken zoals de hoofdnavigatie kunnen overslagen worden. Dit scheelt heel vaak “tabben” met het toetsenbord. Oftewel: blijere bezoekers.
Waarom is de website-indeling belangrijk voor toegankelijkheid?
Websites die een logische structuur hebben zijn belangrijk voor veel bezoekers, bijvoorbeeld:
Bezoekers met cognitieve of leerproblemen
Content kan sneller gevonden worden en het is ook makkelijker om te herkennen wat belangrijk is. Teleurstellingen en verwarring worden zo ook sneller voorkomen.Bezoekers die voorleessoftware gebruiken
Door herhalende blokken over te slaan ga je direct naar de belangrijkste informatie. Ook het navigeren tussen onderdelen op de pagina scheelt veel tijd.Toetsenbordgebruikers
Veel gebruikers van hulpsoftware of -hardware gebruiken het toetsenbord. Als de website logisch is ingedeeld is het navigeren veel eenvoudiger.Bezoekers met een visuele beperking
Ook met verminderd zicht wordt alles duidelijker en krijg je minder verwarring als de indeling van de website logisch is.Bezoekers die alleen de hoofdcontent bekijken
Sommige bezoekers hebben software die alleen de hoofdcontent toont. Dit helpt bijvoorbeeld mensen met cognitieve beperkingen om zich beter op de belangrijkste informatie te concentreren.
Ongeveer 25% van de Nederlanders ervaart wel eens of regelmatig problemen bij het gebruik van het internet. Met een toegankelijke website bereik je dus veel meer mensen. Nieuwsgierig hoeveel bezoekers je nu misloopt? Bereken het nu!
Hoeveel bezoekers loop jij mis?Laat een nieuw ontwerp snel checken!
Laat je een nieuwe website maken en heb je je het eerste ontwerp ontvangen? Of ben je zelf de webdesigner van een toegankelijke website? Laat dan zo snel mogelijk het ontwerp checken door de specialisten van Cardan Technobility.
Hoe eerder je bezig bent met digitale toegankelijkheid, hoe beter. Dat begint natuurlijk met toegankelijk ontwerpen. Laat daarna het ontwerp door ons controleren. Al tijdens de ontwerpfase kunnen we veel toegankelijkheidsproblemen herkennen en dus voorkomen. Ook waarschuwen we je voor potentiële technische problemen. Je ontvangt van ons een uitgebreide rapportage met tips om je ontwerp te toegankelijker te maken en adviezen om te geven aan de webbouwer (programmeur).
Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.