Digitale toegankelijkheid en webshops: alles wat je moet weten
Je webshop digitaal toegankelijk maken zorgt ervoor dat meer bezoekers je webshop goed kunnen gebruiken. Dat betekent: meer tevreden klanten en dus meer omzet. Uit Engels onderzoek blijkt dat 69% van de bezoekers afhaakt als een webshop niet toegankelijk is. Vanaf 2025 moeten ook webshops helemaal digitaal toegankelijk zijn. Is jouw webshop er al klaar voor?
Digitale toegankelijkheid en webshops
Met ingang van de European Accessibility Act (EAA) moeten ook webshops ervoor gaan zorgen dat ze helemaal digitaal toegankelijk zijn in 2025. Dit is een Europese afspraak, die nu ook onderdeel wordt van de Nederlandse wetgeving. Dat betekent dat digitale toegankelijkheid voor een groot deel van de ondernemers belangrijker wordt.
Dit moet je doen:
Onderzoek hoe goed toegankelijk jouw webshop is
Los makkelijke problemen direct op, hier profiteert iedereen van
Maak een plan om grotere problemen voor 2025 op te lossen
Volg een training digitale toegankelijkheid om fouten te voorkomen
Nieuwe webshop bouwen: kies een webbouwer met kennis van toegankelijkheid
Leg in een toegankelijkheidsverklaring vast wat je al doet en gaat doen
Met deze zes eenvoudige stappen zorg je er stap-voor-stap voor dat je in 2025 helemaal toegankelijk bent en voldoet aan de eisen uit de Europese Toegankelijkheidsakte (EAA).
Wettelijke verplichtingen webshops en digitale toegankelijkheid
In de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) is nu al geregeld dat alle bedrijven hun producten en diensten zo toegankelijk mogelijk moeten aanbieden. Dat geldt ook voor online bedrijven, zoals webshops.
Ook internationaal zijn er verplichtingen (ADA, AODA, Section 508, etc). Het kan dus zijn dat jouw webshop nu al helemaal zou moeten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Er zijn dus al wettelijke verplichtingen voor webshops en digitale toegankelijkheid.
Online shoppen is niet voor iedereen mogelijk
Terwijl online shoppen voor heel veel mensen enorm normaal is. Even online iets kopen kan heel veel tijd schelen en soms ook geld. Soms is iets kopen bij een webshop zelfs noodzakelijk als je (tijdelijk) niet naar de normale winkel kan.
Voor bezoekers met een beperking is online shoppen niet altijd zo normaal. En dat is een gemiste kans. Als webshops digitaal toegankelijk zouden zijn, kunnen deze bezoekers veel tijd besparen. Het kost ze misschien ook minder energie en frustratie. Kortom meer tijd en energie om aan andere (leuke) dingen te besteden.
Welke bezoekers loop jij mis?Als ik iets wil kopen, is het voor mij heel lastig om naar een winkel te gaan. Ik ga liever naar een webshop. Maar dan moet je iets bestellen. Dat is echt een gedoe.
Peter Lenior (68)
slechthorend en slechtziend door syndroom van Usher
Acties en productafbeeldingen niet “hoorbaar”
Vaak worden acties gecommuniceerd met afbeeldingen. Mooi visueel opgemaakte banners met een knallende korting erop. Maar voorleessoftware kan deze afbeeldingen niet goed “hoorbaar” maken als ze geen goed tekstalternatief hebben. De tekst is ook niet aanpasbaar. Dat is onder andere nodig voor bezoekers die een ander kleurschema gebruiken om de tekst prettiger te kunnen lezen. Jouw “super-actie-banner” wordt dus gemist door bezoekers die blind of slechtziend zijn of om een andere reden voorleessoftware gebruiken. Probeer daarom teksten altijd als échte tekst te plaatsen en niet te “photoshoppen” in de afbeelding. Gebruik een goed tekstalternatief voor alle andere belangrijke afbeeldingen.
alt="knutselspullen"
. Voor gebruikers van voorleessoftware gaat veel informatie verloren en er ontstaat ook een probleem met het bepalen van het doel van de link bij deze afbeelding.Hetzelfde geldt voor productafbeeldingen. Productafbeeldingen in webshops hebben lang niet altijd een goed tekstalternatief waaruit de bezoeker met een visuele beperking kan achterhalen wat er op de afbeelding staat. Toch kan deze afbeelding noodzakelijk zijn om te kunnen bepalen of je dit product wel of niet wilt kopen. Dat is nu niet mogelijk.
Vaak gaat dit verkeerd bij verschillende (kleur-)varianten van een product. De hoofdafbeelding heeft dan een goed tekstalternatief, maar de tekstalternatieven van de varianten zeggen dan niets over de variatie.
Tip: zorg ervoor dat alle informatieve afbeeldingen een goed tekstalternatief hebben. Dit tekstalternatief moet in ieder geval de belangrijkste kenmerken van de afbeelding vertellen.
Video’s op webshops niet toegankelijk
Video is een schitterend middel om snel de bezoeker te informeren over je product én om de bezoeker te verleiden om het product in jouw webshop te kopen. Voor mensen die doof of slechthorend zijn is de video een stuk minder goed te begrijpen als er geen ondertiteling aanwezig is.
Tip: ondertiteling helpt niet alleen bezoekers met een gehoorbeperking. Ook andere bezoekers kijken steeds vaker de video met ondertiteling, zoals mensen in een luidruchtige omgeving of mensen die moeite hebben om gesproken taal te volgen. Het ondertitelen maakt je video beter digitaal toegankelijk.
Afrekenen is niet mogelijk met het toetsenbord
Sommige bezoekers zijn afhankelijk van het toetsenbord. Dit geldt bijvoorbeeld voor bezoekers die blind zijn of die hulpapparatuur gebruiken omdat ze hun handen niet (goed) kunnen gebruiken. Het toetsenbord is daarom voor veel bezoekers erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat jouw webshop ook volledig te bedienen is het met toetsenbord.
In de webshop van één van Nederlands grootste warenhuizen is het niet mogelijk om af te rekenen met het toetsenbord. Dit kan eenvoudig opgelost worden door de CSS van de website op twee regels aan te passen. Moet je voorstellen hoeveel bestellingen je nu laat liggen!
Tip: Dit test je eenvoudig door met de TAB-toets door je website te navigeren. Kan je overal komen?
Toegankelijkheid maakt je webshop sneller en beter vindbaar
Door je webshop digitaal toegankelijk te maken, ga je op een andere manier nadenken over je webshop. De keuzes die je maakt zorgen ervoor dat de kwaliteit van je website wordt vergroot. Omdat Google ook digitale toegankelijkheid belangrijk vindt wordt je webshop ook beter gevonden in de Google-zoekresultaten. Dit is een voordeel voor alle bezoekers van je webshop. Digitale toegankelijkheid en SEO hebben veel overlap.
Nog minder dan 3 jaar om je webshop digitaal toegankelijk te maken
In juni 2025 zouden alle webshops digitaal toegankelijk moeten zijn. Waarschijnlijk zullen er uitzonderingen gaan gelden voor kleinere ondernemers, maar ook voor de kleine ondernemer heeft een digitaal toegankelijke webshop voordelen.
Drie jaar is een mooie tijd om goed na te denken over digitale toegankelijkheid. Waarschijnlijk moet jouw webshop in de komende paar jaar nog vervangen worden of ga je andere grote aanpassingen doen. Zorg ervoor dat je dan meteen rekening houdt met de toegankelijkheid, zodat je nog meer bezoekers naar je webshop trekt.
Hulp nodig bij digitale toegankelijkheid en webshops? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.
Ik wil een digitaal toegankelijke webshop