De relatie tussen SEO en digitale toegankelijkheid

Google vindt digitale toegankelijkheid erg belangrijk. Dat is niet voor niets: uit veel gebruikersonderzoeken blijkt dat een website of webshop beter te gebruiken is als er rekening is gehouden met Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Investeren in een toegankelijke website is dus een win win-situatie. Je hebt meer tevreden bezoekers én je site is beter vindbaar op Google.

Consultant Bart tijdens een training bij Google Nederland.

Web Content Accessibility Guidelines

Vanaf 2025 moeten niet alleen overheidswebsites voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines. Ook voor o.a. webshops komt er een verplichting om goed digitaal toegankelijk te zijn. Dat is een groot voordeel voor veel bezoekers.

Een goed toegankelijke website of webshop zorgt ervoor dat iedereen je website goed kan gebruiken, ongeacht de locatie, het gebruikte apparaat, de tijd, de omgeving of een eventuele beperking. Je ‘doet’ het dus niet alleen voor ‘die ene blinde’.

De WCAG bestaan uit een 50 richtlijnen die impact hebben op hoe bezoekers je website “zien”, bedienen en begrijpen. Bij de bouw van je website of shop is je eigen doelgroep erg belangrijk. Het is belangrijk om ook rekening te houden met bezoekers met een functiebeperking: ook die horen bij jouw doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan bezoekers met:

  1. Verminderd of geen zicht: blind, slechtziend of kleurenblind

  2. Gehoorbeperking: doof en slechthorend

  3. Lichamelijke beperkingen, bijvoorbeeld iemand die verlamd is of Parkinson heeft

  4. Cognitieve beperkingen, bijvoorbeeld iemand met ADHD, Austisme, dyslexie of Syndroom van Down

“Als websites niet digitaal toegankelijk zijn, kan ik eigenlijk niet zoveel op het internet.”

Iris Hulzinga (18), bijna volledig blind

Ongeveer 25% van de Nederlanders ervaart regelmatig problemen bij het gebruik van webshops en websites. Maar vergeet ook niet ouderen, anderstaligen, bezoekers die tijdelijk beperkt zijn (bijvoorbeeld een gebroken pols), bezoekers die door de omgeving beperkt worden (bijvoorbeeld werken in een stilteruimte) en bezoekers die langdurig beperkt zijn (bijvoorbeeld door een chemobehandeling). In de praktijk is een toegankelijke website beter voor iedereen.

Beter vindbaar in Google (SEO) en digitale toegankelijkheid

Bij user-experience design (UX) en zoekmachine-optimalisatie (SEO) zijn gebruikersonderzoeken erg belangrijk. Veel van de ‘regeltjes’ die Google van je verlangt komen voort uit dit soort onderzoeken(opent in nieuw venster) , die regeltjes zijn er dus niet voor niets. Eigenlijk maak je met SEO je website niet beter voor Google, maar voor echte mensen.

Iedereen moet mee kunnen doen

Zowel bij UX als SEO spelen echte mensen de hoofdrol. Ook Google vindt dit belangrijk. SEO is al lang niet meer gericht op het “verleiden van Google”, maar steeds meer op het “verleiden van zoekers”. Dus je website beter vindbaar maken.

Bij digitale toegankelijkheid kijken we hoe we zoveel mogelijk bezoekers kunnen helpen de meest prettige ervaring te bieden op jouw website. Met de komst van Google’s Core Web Vitals in 2021 is er een toenemende focus op gebruikerservaring. Google vindt dat bruikbaarheid en toegankelijkheid hand in hand gaan. Zoals Google het zelf omschrijft op hun website:

Iedereen moet toegang hebben tot en kunnen genieten van internet. Wij doen ons uiterste best om dit te realiseren.

Google.com/accessibility(opent in nieuw venster)

Ontwerp, techniek en content

Genoeg reden om aan te nemen dat digitale toegankelijkheid een steeds grotere rol gaat spelen voor je positie op Google. Nu is er al een grote overlap tussen digitale toegankelijkheid en best practices voor SEO.

De onderstaande rankingsfactoren hebben een duidelijke overlap. Als je hier al goed op let bij de bouw van je website of webshop scoort je hoger in Google en heb je meer tevreden bezoekers.

Duidelijke en pakkende paginatitels

Paginatitels en meta-omschrijvingen zijn stukjes tekst die je aan de achterkant van je website invult als “hint” voor Google. Ze worden getoond in de zoekresultaten, maar ook in de browser van je bezoeker. Dit kan je website beter vindbaar maken.

In onderstaande screenshot zie je een voorbeeld van de zoekresultaten. De paginatitel is de klikbare blauwe link in de zoekresultaten. De meta-omschrijving staat er onder.

Paginatitels worden door veel bezoekers gebruikt om snel te navigeren. Als de bezoeker meerdere tabbladen in de browser heeft openstaan zie je ook sneller welke “tab” bij welke webpagina hoort.

Door duidelijke en pakkende paginatitels te schrijven, val je meer op in de zoekresultaten en help je je bezoekers beter te navigeren. Zorg er dan wel voor dat de paginatitel ook echt het onderwerp van de pagina omschrijft. Zo ben je als zoeker niet teleurgesteld als je de pagina daarna leest.

Alt-teksten op afbeeldingen

Voor veel SEO-specialisten en marketeers zal de alt-tekst waarschijnlijk wel herkenbaar zijn. Dit is een alternatieve tekst beeldende onderdelen op je site, bijvoorbeeld het alt-attribuut op een afbeelding. “Vroeger” werd het alt-attribuut misbruikt om beter gevonden te worden in Google. Dat doen we al lang niet meer, vooral omdat Google ook een stuk slimmer is geworden en afbeeldingen via artificial intelligence ook kan herkennen.

Een goed tekstalternatief is belangrijk voor bezoekers met een visuele beperking, maar het is ook nog een kleine rankingfactor voor Google omdat het de zoekmachine helpt om het onderwerp van de afbeelding beter te bepalen. Misbruik het alt-attribuut dus niet, maar zorg er voor dat het tekstalternatief een duidelijke omschrijving van de afbeelding geeft en bijdraagt aan het tekstbegrip. Dat is ook hoe Google het heeft bedoeld.

Duidelijke linkteksten

Het schrijven van goede linkteksten lijkt natuurlijk logisch, maar het gaat toch nog vaak verkeerd. Door een goede linktekst kan iemand met hulpsoftware de link eenvoudiger bedienen en herkennen. Een goede linktekst beschrijft het doel van de link, oftewel: waar gaat de link naar toe en wat kan de bezoeker verwachten. Dit voorkomt verwarring en frustratie bij al je bezoekers. Links als “klik hier” of “lees meer” zijn onvoldoende omschrijvend, ook voor de zoekmachine.

Gebruik omschrijvende koppen

elementen zijn belangrijk voor bezoekers die navigeren met voorleessoftware. Goed omschrijvende subkopjes op je website helpen de ‘scannende lezer’ om snel een overzicht te krijgen van de pagina. Gebruikers van hulpsoftware kunnen snel een overzicht opvragen van alle koppen, om zo de pagina snel te kunnen scannen: is deze pagina echt interessant voor mij?

Ook de ‘crawlers’ van zoekmachines zijn scannende lezers die kijken naar de subkopjes om de pagina goed te kunnen indexeren. Als marketeer moet je je dus afvragen waarom je geen goed geordende HTML-koppen zou willen gebruiken op je website? Met CSS kan namelijk iedere kop er ook visueel perfect uitzien en voor beheerders van de website helpen goede koppen om betere teksten te schrijven.

Gebruik omschrijvende koppen

Duidelijke kopjes, die opgemaakt zijn met <h2>, <h3> en <h4> elementen zijn belangrijk voor bezoekers die navigeren met voorleessoftware. Goed omschrijvende subkopjes op je website helpen de ‘scannende lezer’ om snel een overzicht te krijgen van de pagina. Gebruikers van hulpsoftware kunnen snel een overzicht opvragen van alle koppen, om zo de pagina snel te kunnen scannen: is deze pagina echt interessant voor mij?

Ook de ‘crawlers’ van zoekmachines zijn scannende lezers die kijken naar de subkopjes om de pagina goed te kunnen indexeren. Als marketeer moet je je dus afvragen waarom je geen goed geordende HTML-koppen zou willen gebruiken op je website? Met CSS kan namelijk iedere kop er ook visueel perfect uitzien en voor beheerders van de website helpen goede koppen om betere teksten te schrijven.

Nette code

Code die voldoet aan de specificaties, helpt Google om je pagina’s beter te indexeren. Ook hulpsoftware heeft nette code nodig zonder zogenaamde “parsefouten”. Dit zijn fouten die ontstaan tijdens het renderen van de pagina en die ervoor kunnen zorgen dat niet iedereen jouw website goed kan lezen, horen of begrijpen. Voorbeelden hiervan zijn dubbele ID’s en tags die wel geopend worden, maar niet zijn afgesloten.

Probeer ook onnodige <strong> en <em> te vermijden, zeker als de tekst niet echt nadruk nodig heeft. Maak lijsten op als een echte lijst (<ul> of <ol> en plaats tabellen in een <table> element. Natuurlijk vergeet je dan niet <th> elementen voor de tabelkoppen.

Ondertiteling of tekstalternatieven van video’s

Door video’s te ondertitelen komt jouw boodschap ook over als je (tijdelijk) geen geluid kunt horen. Op social media wordt de meerderheid van de video’s met ondertiteling bekeken. Facebook zegt niet voor niets het volgende over video’s:

Ontwerp voor afspelen zonder geluid: mensen kiezen er in veel situaties voor om video’s zonder geluid te bekijken, zoals op openbare plekken. Gebruik tekst en afbeeldingen en voeg waar mogelijk bijschriften (ondertitels) toe.

Facebook tips

Een goed tekstalternatief van je video helpt Google om je pagina beter te indexeren (want het is extra content) en het helpt bezoekers die de video niet kunnen of willen bekijken.

Veel meer overlap tussen digitale toegankelijkheid en SEO

Dit zijn de belangrijkste raakvlakken tussen digitale toegankelijkheid en zoekmachine-optimalisatie, maar denk ook aan:

  • Taal van de pagina
    Hierdoor kan Google de website eerder tonen aan bezoekers in een specifieke taal. Hulpsoftware gebruikt de taal om bijvoorbeeld de juiste ‘stem’ te gebruiken.

  • Sitemap, breadcrumbs en duidelijke navigatie-structuur
    Google gebruikt de sitemap en kruimelpaden om je website te indexeren. Bezoekers met een functiebeperking gebruiken ze om sneller door je website te navigeren.

  • Voldoende kleurcontrast en overzicht
    Een toegankelijk ontwerp is positief voor het gebruiksgemak van alle bezoekers en zijn dus cruciaal voor het verhogen van de conversie.

  • Logische en gebruiksvriendelijke formulieren
    Formulieren die logisch opgebouwd zijn, zowel visueel als in de code, zijn voor alle bezoekers prettiger waardoor ze eerder ingevuld worden.

Wil je nou echt weten waar je aan moet denken bij het ontwerp of de bouw van je website? Bij Cardan Technobility kun je allerlei trainingen volgen over digitale toegankelijkheid. De training “Digitale toegankelijkheid voor UX-ers” is speciaal bedoeld voor UX-designers, SEO-specialisten, CRO-specialisten en marketeers.

Op een ontoegankelijke webshop gaat het vaak tijdens het bestellen mis.

Peter Lenior (68), ziet en hoort steeds minder door het Syndroom van Usher

Accessibility al onderdeel van Lighthouse

Officieel is digitale toegankelijkheid nog geen rankingfactor, maar Google meet het al wel een tijdje met hun testtool Lighthouse. Deze tool kijkt niet alleen naar de Core Web Vitals, maar ook naar de toegankelijkheid van een pagina. Natuurlijk wil je als website-eigenaar alles op groen hebben staan.

Veel marketeers en SEO-specialisten gebruiken Lighthouse en de PageSpeed Insights-tool van Google om te beoordelen hoe goed (of slecht) een website scoort. Aangezien toegankelijkheid daarin wordt benoemd, is het dus niet gek om hier nu al rekening te houden. Waarschijnlijk wordt het bij een nieuwe update van het zoek-algoritme wel onderdeel van de ranking.

Digitale toegankelijkheid belangrijk voor SEO?

Het uiteindelijke doel van UX, SEO en digitale toegankelijkheid is het krijgen van meer tevreden bezoekers. Voor Google is dit noodzakelijk, want hoe meer blije zoekers ze hebben, hoe meer geld ze verdienen. Voor jou is het belangrijk om nu al jouw website of webshop te gaan verbeteren.

Niet alleen omdat je vanaf 2025 misschien wel verplicht bent om te voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines als de European Accessibility Act ook in Nederland de wet bepaald. Belangrijker is dat blije bezoekers sneller vinden wat ze nodig hebben. Doordat jouw toegankelijke website beter vindbaar op Google is, kan je meer gebruikers blij maken. Ze worden dus eerder klant en zijn minder snel geïrriteerd. Hierdoor verdien jij meer of bespaar je geld op je klantenservice.

Hulp nodig om jouw website beter toegankelijk te maken? Wij helpen bedrijven en organisaties met advies, onderzoeken en trainingen.